Ce este o pompa de caldura ?

 

Pompa de caldura extrage energia din pamant, aer sau apa, fara emisii de CO2, si fara combustibili precum lemnul, gazul sau motorina.

Alege sa te incalzesti inteligent cu NIBE Suedia. 

75% energie gratuita din natura

L

+ 25% energie electrica

= 100% energie termica pentru casa ta

Stiati ca?

Locuinta dumneavoastra acumuleaza energie termica (peretii, podeaua, mobila, etc) toate acumuleaza caldura sau racoare pe care o elibereaza treptat in aer. De aceea este absolut important ca aceasta inertie termica sa fie constanta indiferent de temperatura exterioara. Practic pentru a va putea simti “calzi” intr-o locuinta, trebuie ca peretii, podeaua, mobila, etc, sa acumuleze caldura in mod constant de la instalatia termica, acest lucru o face cel mai eficient pompa de caldura.

Cum functioneaza o pompa de caldura ?

Pompa de caldura extrage iarna caldura din pamant, apa sau aer, iar apoi, cu ajutorul unui compresor montat In interior, agentul frigorific se incalzeste la o temperatutra si mai ridicata. Ulterior, acesta raspandeste caldura In interiorul locuintei. Vara, ciclul se inverseaza iar locuinta este racita. Inima pompei de caldura este compresorul. Eficienta pompei este masurata de indicele COP, care trebuie sa fie cat mai mare.

Principiul functionare pompa de caldura
Mai multe detalii tehnice...

In conformitate cu principiul al doilea al termodinamicii, caldura nu poate “curge” spontan dintr-o locatie mai rece intr-o zona mai calda; lucru mecanic este necesar pentru a realiza acest lucru.

Avand in vedere ca pompa de caldura sau frigiderul utilizeaza un anumit lucru mecanic pentru a muta lichidul refrigerant, cantitatea de energie depusa pe partea de cald este mai mare decat cea luata din partea rece.

Cele mai intalnite pompe de caldura functioneaza prin exploatarea proprietatilor fizice ale unui fluid cunoscut sub denumirea de “agent frigorific” atunci cand acesta trece prin procese de evaporare si de condensare.

Fluidul de lucru, in stare gazoasa, este sub presiune si circulat prin sistem prin intermediul unui compresor. La iesirea din compresor, gazul acum fierbinte si sub presiune mare este racit intr-un schimbator de caldura numit “condensator”, pana cand condenseaza intr-un lichid aflat la o presiune mare si o temperatura moderata. Agentul frigorific condensat trece apoi printr-un dispozitiv de scadere a presiunii ca o supapa de expansiune, un tub capilar, sau eventual un dispozitiv extractor de lucru mecanic, cum ar fi o turbina. Dupa acest dispozitiv, lichidul refrigerant aflat acum intr-o stare quasi-lichida trece printr-un alt schimbator de caldura numit “evaporator” in care agentul refrigerant se evapora prin absorbtie de caldura. Fluidul revine astfel la compresor si ciclul se repeta

Pompele de caldura sunt echipamente specifice dotate cu tehnologie moderna destinata incalzirii, racirii si producerii apei calde menajere, prin utilizarea eficienta a energiei solare acumulate in apele subterane, in sol sau in aer, sub forma de caldura ecologica. Solul, apa si aerul sunt disponibile in cantitati nelimitate pentru a fi utilizate ca sursa pentru o pompa de caldura. Cea mai avantajoasa sursa de energie depinde de circumstantele locale, de locatia cladirii si de necesarul de caldura al acesteia.

Dimensionarea corecta a unei pompe de caldura

Regimul de functionare conteaza foarte mult la dimensionarea PDC:

 • O pompa de caldura supradimensionata pe linga faptul ca mareste costurile de investitii duce la o functionare defectuoasa a pompei ajungindu-se la porniri si opriri mai dese si implicit la uzura prematura a echipamentului;
 • O pompa de caldura subdimensionata duce la marirea timpului de functionare cu aceleasi efecte de uzura a componentelor; Aceste motive, pe linga multe altele, fac din PDC un produs special ce nu poate fi vindut de simpli comercianti direct din galantare. De aceea vanzarea unei PDC trebuie sa fie insotita de know-how si de multa materie cenusie.

Pompele de caldura aer-apa sunt utilizabile pina la temperatura exterioara minima de -25°C. Coeficientul de performanta al pompelor de caldura este exprimat prin cifra COP. Aceasta cifra fara dimensiune arata ca introducind o unitate de energie electrica in pompa de caldura, arata cite unitati de energie calorica poate produce. Pompele de caldura apa-apa au deja un COP 6, iar cele aer-apa au ajuns sa aiba COP 4,1.

Alege pompa de caldura NIBE si alege eficienta si economia la incalzirea sau racirea casei tale

Pompa de caldura NIBE este instalatia care transfera caldura de la un mediu mai rece catre un mediu mai cald. Cel mai adesea, pompele extrag caldura din apa, din aer sau din pamant/sursa geotermala si o transfera in casa, prin intermediul incalzirii prin pardoseala, a radiatoarelor, al ventiloconvectoarelor etc.

O pompa de caldura NIBE este cu adevarat ecologica si eficienta:

 • nu emite radiatii
 • nu emite noxe sau CO2
 • nu are nevoie de cos de fum
 • nu are nevoie de autorizatii sau proiecte de instalare
 • consuma 1kW de energie electrica
 • genereaza 5kW de energie termica
 • spatiul ocupat este foarte mic -> camera centralei poate fi folosita pentru altceva
 • energia electrica pe care o foloseste se poate obtine si panouri fotovoltaice sau din energia eoliana, fiind surse curate de energie.
 • Iar cu NIBE Uplink iti poti controla sistemul de acasa, de oriunde de pe telefon sau tableta.
pompa de caldura

Surse de energie gratuita din SOL, APA sau AER

De unde extrage o pompa de caldura energia necesara incalzirii ?

a

Energie GRATIS din SOL

Pompe de caldura SOL-apa

Cu colectori orizontali

La o adancime de cca. 1,3-3,3 m se plaseaza serpentine de teava (distanta dintre acestea va fi de min. 50 cm) prin care circula un agent de lucru, care preia energia solara acumulata in pamant si o transporta la pompa de caldura. Ideal ar fi ca tevile sa fie ingropate in nisip sau humus. Colectorul plan reprezinta solutia avantajoasa daca suprafata gradinii, casei este suficient de mare.

La dimensionarea colectoarelor plane se tine cont bineinteles si de calitatea solului. Nu se pot amplasa asemenea sisteme pe sol stancos.

principiu pompa de caldura

Cu colectori verticali

In unul sau mai multe puturi paralele cu adancime de cca. 100 m, se introduce cate o sonda prin care circula un agent de lucru (de tipul apa cu antigel). Acest tip de colectoare ocupa un spatiu restrans. Functionarea sistemului se bazeaza pe faptul ca la o adancime de 15 m temperatura geotermica este constanta tot timpul anului; cu cat adancimea creste, temperatura solului este mai mare. Colectoarele tip sonda reprezinta sistemul cel mai stabil.

In cazul pompelor de caldura cu colectarea energiei din puturi la adancime (circuit inchis), este necesara forarea unui put in sol (cca 100-150m), folosind ca agent de transport al energiei la pompa de caldura un amestec de apa si glicol care circula printr-un furtun introdus in putul forat.

principiu pompa de caldura
Si mai multe informatii tehnice...

Colectori verticali

Sistemul se preteaza acolo unde nu dispunem de spatiu suficient in jurul constructiei. La dimensionarea sondelor se tine cont si de calitatea solului. Practic, daca nu exista prevederi legale speciale, forajele se pot executa pina la 250m. In general sondele de adincime se foreaza la100m, atunci cand lipsesc conditiile la 50m.

Puterea de extragere a caldurii cu sonde de adancime:

 • sedimente uscate: 30W/ml;
 • ardezie, basalt 55W/ml;
 • piatra densa cu conductibilitate termica ridicata: 80W/ml;
 • sol cu circulatie puternica a apei freatice: 100W/ml.

Distanta dintre sonde este de minimum 5m.

Energie GRATIS din AER

Pompa de caldura AER-apa

Sistemul aer-apa este un sistem relativ simplu de montat si nu necesita lucrari speciale de amenajare (sapaturi, foraje, aprobari sau plati suplimentare, etc.)

Aceste pompe de caldura pot functiona si cu folosirea unei rezistente electrice ca backup, care intra in functiune la temperaturi foarte scazute (sub -15º C)

Pompa de caldura aer-apa este extrem de utilizata atat la sistemele de preparare a apei calde menajere cat si la incalzire. Anumite tipuri de pompe de caldura aer-apa au cuplate si panouri solare.

principiu pompa de caldura

Pompa de caldura aer-apa are si capacitatea a improspata si raci aerul din anumite incaperi in paralel cu producerea apei calde menajere. Exista o larga varietate de modele de pompe de caldura aer-apa combinate cu sisteme de aerisire si ventilatie. Aceste sisteme se preteaza in special la dotarea caselor cu consum scazut de energie (case eficiente) sau la utilarea caselor.

Si mai multe informatii tehnice...

Tehnologia utilizata la producerea pompelor de caldura are de fapt la baza un principiu foarte simplu si bine cunoscut. Functioneaza pe acelasi principiu ca si frigiderul, prin tehnologia de comprimare a vaporilor.

Principalele parti componente ale pompei de caldura sunt compresorul, vasul de expansiune si doua schimbatoare de caldura (un vaporizator si un condensator).

Cu ajutorul unui ventilator, aerul din exterior este aspirat in interiorul pompei de caldura unde intra intr-un vaporizator. Acesta este conectat la un sistem inchis ce contine un agent de racire care se transforma din stare lichida in stare gazoasa chiar si la cele mai scazute temperaturi.

Apoi, vaporii agentului frigorific intra in compresor unde se produce cresterea temperaturii acestuia pana la temperatura necesara pentru a putea fi distribuit in instalatia de incalzire a casei. Totodata, la iesirea din condensator, agentul frigorific se transforma din nou in stare lichida iar apoi ciclul se repeta.

Cu ajutorul unui compresor controlat prin invertor, sistemul poate fi reglat in orice moment, pentru a corespunde exact necesarului de caldura de care are nevoie casa dumneavoastra. Acest lucru inseamna ca pompa de caldura va consuma doar atunci cand e nevoie, in acesta constand de fapt gradul sau ridicat de eficienta.

Pe timpul verii, intreg procesul se poate inversa daca este nevoie, pentru climatizarea cladirii.

Energie GRATIS din APA

Pompa de caldura APA-apa

Pompele de caldura apa-apa utilizeaza energia solara inmagazinata de apa din pinza freatica, sau de apa din rauri, sau lacuri, la incalzirea cladirilor si la prepararea apei calde menajere. Dintre toate tipurile de pompe de caldura, la momentul de fata, acestea dispun de cele mai bune randamente, avind valori COP intre 5,5- 6,1.

In cazul amplasarii pompelor de caldura apa-apa trebuie analizate cu mare atentie atat compozitia cat si cantitatea apei ce o avem la dispozitie. Pentru implementarea acestui sistem avem nevoie de doua puturi. Unul va servi ca sursa de apa, iar celalat poate fi folosit la deversarea apei din pompa de caldura.

Din experienta se constata, ca acolo unde gasim cantitatea de apa cu destula usurinta, acolo avem probleme cu deversarea, din cauza nivelelor ridicate a apei din sol. In aceste cazuri suntem nevoiti sa foram mai multe puturi de adincime mai mica pentru a putea deversa cantitatea de apa folosita de pompa de caldura. Distanta minima dintre putul de sursa si putul de deversare trebuie sa fie de cel putin 10 m, dar se recomanda o distanta de 15m.

principiu pompa de caldura
principiu pompa de caldura
Si mai multe informatii tehnice...

La acest sistem se pot folosi si fantani sapate, deja existente. L a forarea puturilor trebuie avuta mare grija ca apa scoasa dintr-un strat freatic sa ajunga inapoi in acelasi strat. Nu se poate amesteca apa din diferite straturi freatice.

Se foloseste ca schimbator tampon in cazul utilizarii apei din panza freatica. Este fabricat din otel inoxidabil rezistent la coroziune si are o izolatie din spuma poliuretanica intr-o carcasa din ABS.

Pentru functionarea corecta si in parametri optimi, pompa submersibila va deservi doar pompa de caldura si trebuie sa asigure urmatoarele debite minime de apa: 0.28 l/s in cazul pompei de caldura de 5 kW si 3,3 l/s in cazul pompei de caldura de 60 kW

Posibilitatea utilizarii pompelor de caldura apa-apa este conditionata de patru criterii de baza:

 • sa fie disponibila cantitatea de apa necesara;
 • calitatea apei sa fie potrivita utilizarii ca sursa de energie (trebuie analizata sa nu prezinte acumulari de gaze, sau substante dizolvate cum ar fi HCO3; SO²4, …)
 • temperatura apei nu poate sa scada sub 7°C nici pe timp de iarna. Pe partea de admisie a apei trebuie instalat un filtru care sa nu permita trecerea particulelor mai mari de 1 mm. In cazul apelor cu continut ridicat de gaze, se va folosi un rezervor de aerisire.
 • adincimea fintanii (de unde absorbim apa) sa nu fie mai mare de 15-20m, in caz contrar cheltuielile de pompare o sa consume economiile realizate datorita randamentului mai ridicat al acestor pompe de caldura.

Ca constructie putul sursa si putul de deversare este acelasi cu diferenta ca in putul de refulare nu se pune pompa, deoarece refularea in marea majoritate a cazurilor se face gravitational. In functie de configurarea sistemului si de posibilitatile de la fata locului, pompa care asigura apa pompei de caldura poate fi montata in put (pompa submersibila), sau linga pompa de caldura (hidrofor). Tevile de aductiune si refulare trebuie izolate ca sa nu apara condens pe ele.

Citeste si marturiile clientilor nostri care si-au montat deja pompe de caldura si si-au imbunatatit calitatea vietii cu pompele de caldura NIBE

Pompa de caldura de 8kW pt o casa de 140mp

Dna. Andreea V. – Doctor – jud.Bistrita
“Mi-am dorit cea mai eficienta solutie de incalzire, am ales incalzirea prin pardoseala HENCO iar pentru confort am ales pompa de caldura dupa ce am studiat si analizat cam toate sistemele de incalzire”
Casa de 140mp cu spatiu deschis la parter

Elibereaza camera centralei de instalatii

Dl. Claudiu S. –  Inginer jud. Cluj
“Am fost extrem de surprins sa aflu ca acest modul VVM are toate componentele integrate, si practic este o instalatie termica in sine, care poate fi conectata cu orice alte echipamente”
A inlocuit centrala electrica si boilerul electric cu o pompa de caldura Aer-Apa

Pompa sol-apa NIBE eficienta maxima

Dl. Dorin R. –  Antreprenor – jud. Bistrita
“Am fost convins de fiabilitatea si de marca NIBE, am vazut-o in calatoriile mele prin Europa, si am ales cea mai buna varianta”
Casa de 160mp bine izolata si fara loc de camera centralei

Consuma 1kW energie electrica si genereaza 5kW energie termica

 

*Consum electric lunar estimat 300-400 lei pentru sistemele NIBE Sol/Apa si 400-500 lei pentru sistemele NIBE Aer/Apa

Comparatie din punct de vedere al costurilor intre diferitele sisteme de incalzire pentru o casa de 150 metri patrati

Date calcul consumuri: Casa P+1 suprafata de 150mp (caramida porotherm 38, polistiren 10, geamuri tripan, incalzire pardoseala parter 75mp, si incalzire cu radiatoare la etaj 75mp) cu 4 persoane. In toate exemplele s-au luat in considerare 6 luni sezon rece, 1mc de lemn crapat = 350 lei, 1kg de peleti = 1.1 lei + consum electric pentru incalzire ACM pe timp de vara = 150 lei/pers. Pentru pompele de caldura s-a luat in considerare 1kW electric = 0.52 lei.

Nesigur ? Vrei sa afli ce pompa ti se potriveste ? Acum e usor cu ajutorul ghidului nostru online.

Doriti o oferta personalizata cu o pompa de caldura moderna ?

Cere o cotatie gratuit chiar acum.

Completeaza formularul de mai jos si te contactam noi imediat.

Adresa de email *
Nr. telefon (daca doresti sa te sunam)
Judetul dumneavoastra *
Suprafata obiectiv (mp) *
Cu ce va incalziti in prezent ?
Cu sobeCazan lemneCazan peletiCazan gazCazan electricConstructie noua (fara incalzire)
Ce tip de ferestre aveti ?
Ce fel de izolatie aveti ?
Ce fel de incalzire interioara aveti sau va doriti ?
RadiatoareIncalzire prin pardosealaVentiloconvectoare
Racord curent electric ?
monofazat - 230Vtrifazat - 380V
Doriti sa atasati planurile casei ? (.pdf .jpg sau .doc max 10MB)
Informatii suplimentare
Permisiuni de Marketing in conformitate cu GDPR
TRUST EURO THERM SRL va folosi informațiile pe care le furnizați pe acest formular pentru a lua legatura cu dvs, și pentru a vă oferi actualizări și informatii. Făcând click pentru a trimite acest formular, confirmați că informațiile pe care le furnizați vor fi transferate catre noi pentru procesare în conformitate cu Politica de confidențialitate & Termenii si conditiile TRUST.

Citeste si mai multe marturii de la clientii nostri care si-au montat deja pompe de caldura NIBE

Pompa de caldura Aer Apa de 16kW pt 330mp

Dl. Mihai S. – Antreprenor – jud. Iasi
“Desi initial am dorit un cazan pe peleti, cei de la TRUST m-au convins ca pompa de caldura este viitorul, confortul si beneficiile sale fiind enorme, fara camera centralei, control de la distanta, design modern, etc”
O casa superba de 330mp pe 3 nivele izolata cu vata bazaltica.

Pompa de caldura NIBE incalzire cu apa din put

Dl. Mihai B. – Angajat M.A.I. – jud.Ilfov
Chiar daca investitia initiala a fost mai mare decat in cazul vecinilor mei care au montate cazane pe lemn sau pe peleti, costurile in exploatare sunt mai mici iar confortul este maxim”
Detine o casa frumoasa in Ciorogarla/Jud.Ilfov cu suprafata de 200 m2, bine izolata.

Pompa la casa de vacanta din lemn

Dl. Ionel M. – Inginer IT – jud. Neamt
Am instalat pompa de caldura in cabana de lemn, caldura si apa calda la discretie, fara pericol de incendiu precum la cazane pe lemn
Cabana din lemn in zona montana, fara spatiu de camera centralei sau pentru stocarea lemnelor, o solutie complet automatizata, controlabila de la distanta.

Pompa de caldura NIBE cu incalzire prin pardoseala

Dl. Adrian C. – Psiholog – jud. Cluj
“Am ales cea mai eficienta si comoda metoda existenta pe piata pentru a incalzi casa”
Casa de 170mp. Era nevoie de o solutie completa de incalzire si pentru apa calda menajera care sa fie usor de folosit, mai ales ca era plecat mereu de acasa, si nu avea timp de incarcat cu lemne, de facut focul, etc.

Pompa de caldura geotermala cu foraje verticale

Dl. Bogdan M. – Inginer IT – jud. Cluj
M-ar fi costat destul de mult sa ma racordez la gaz, iar pe termen lung cred ca pretul la gaz va creste progresiv.
O casa pe lemn de 170mp dispusa pe doua nivele cu o curte interioara destul de mica, forajul a durat 2 zile.

 

Pompa de caldura NIBE Aer Apa F2040 cu panouri solare

Dl. Tudor M. –  Pensionar jud. Cluj
Am investit in primul rand pentru confort. Sunt batran, acuma la pensie, n-am vrut sa ma fac fochist si nu-mi trebuie dureri de cap sa aduc lemne din padure si sa crap lemne pentru foc”
Casa de 170mp D+P+E in zona Faget jud. Cluj. Casa este bine izolata, pereti de 30cm cu izolatie de 10cm si incalzire prin pardoseala HENCO pe toata suprafata casei

Iti place acest articol ? Vrem si noi sa stim !
1 Star 2 Stars 3 Stars 4 Stars 5 Stars (261 voturi, media voturilor: 4.73)
Loading...

De ce sa alegi TRUST ?

Retea de Parteneri
Specializati

Pompele NIBE sunt disponibile prin rețeaua noastră de specialiști, care vor evalua, planifica și instala soluția potrivită de pompă de căldură pentru casa dumneavoastră.

Suport extins
post-vanzare

Serviciile post-vanzare oferite de echipa noastra de ingineri, pentru a asigura o durabilitate si o fiabilitate crescuta in timp produselor

Specialisti in pompe de
caldura

In calitate de specialisti ne mandrim cu serviciile si produsele pe care le comercializam. Acestea sunt alese pentru a asigura confortul si eficienta.