Select Page

Pompa de caldura NIBE si calitatea constructiei

 

trust expertAutor: Adrian Maftei – Inginer Service TRUST
29 octombrie 2018 | 14:23


 

Calitate versus pret, cum sa alegi inteligent o solutie fiabila

Am primit in ultima perioada mai multe cereri si intrebari de la clientii nostri care, pe buna dreptate, au simtit nevoia de a compara anumite produse si marci inainte de a face o achizitie, mai ales ca vorbim de o achizitie care intra in categoria investiilor in confort.

Desigur, fiecare dintre noi isi pune intrebarea “de ce sa cumpar acel model / acea marca ?”

In acest articol vom aduce in discutie un aspect pe care unii dintre noi uneori il omitem involuntar sau chiar voluntar, alegand un produs dupa criteriul pretului mai mic, si anume CALITATEA CONSTRUCTIEI sau A PRODUSULUI.

Acest aspect este foarte important si vital in eficienta si fiabilitatea unui produs. Daca produsul a fost construit avand in spate ani de dezvoltare si cercetare din partea unor ingineri bine platiti, acest lucru se va vedea si in calitatea constructiei acelui produs, iar in final isi va dovedi fiabilitatea in timp.  

Vom lua punctual o comparatie intre cele mai populare pompe de caldura AER-Apa in acest moment:

 

calitatea constructiei

Ambele tipuri de pompe extrag iarna caldura din aer, iar apoi, cu ajutorul unui compresor montat in interior, agentul frigorific se incalzeste la o temperatutra si mai ridicata. (pentru mai multe detalii cititi acest articol)

Calitatea constructiei, comparand cele doua marci, este subiectul abordat in acest articol, diferentele fiind notabile atat la interior cat si in ceea ce priveste eficienta de incalzire si racire.

Din start trebuie precizat ca NIBE F2120 este o pompa de caldura AER-Apa tip monobloc. Ce inseamna acest lucru?
Schimbatorul de caldura se afla in interiorul unitatii exterioare, unitatea externa fiind pregatita sa fie legata direct la instalatia interioara.

Spre deosebire, modelele split necesita un schimbator montat in interiorul casei unde este racordat mai departe la instalatia interioara iar acest lucru inseamna ca aveti nevoie de un spatiu suplimentar pentru montajul acestor echipamente.

Comparand calitatea constructiei se pot vedea foar usor diferentele de manopera a unui inginer calificat suedez care a asamblat pompa NIBE F2120 de mai jos si alternativa cu pompa de caldura split care a necesitat o alta mana de lucru mai ieftina.

Schema de functionare NIBE F2120 cu modul interior NIBE VVM

calitatea constructiei

Schema de functionare pompa de caldura Split

calitatea constructiei

Comparatie constructie NIBE F2120 cu pompe de caldura Split

Constructia NIBE F2120

 • Se observa cum fiecare componenta a fost proiectata si construita pentru a nu cauza probleme electrice in timp, inginerii suedezi de la NIBE au luat in considerare ca unitatea externa trebuie sa functioneze in medie 20-30 ani, de aceea piesele au fost gandite, izolate si protejate corespunzator.
 • Exista un wire-management corespunzator, firele nu sunt lasate in voia sortii.
 • Placa de baza este robusta, setarile se fac la nivel de software, aproape ca nu exista nevoie de jumperi si pini mecanici pentru configurari.
 • Toti senzorii raporteaza in automatizare fiecare parametru al instalatiei frigorifice si functionarea compresorului.
 • Izolarea fonica a unitatii exterioare este facuta corespunzator, astfel unitatea are un zgomot foarte redus inclusiv in functionarea la capacitate maxima datorita unui singur ventilator silentios.

Constructia unei pompe Split

calitatea constructiei
 • Spre deosebire, modelele split sunt construite din componente electronice brute voluminoase, nu exista un wire management adecvat, fiind de lucru in acest aspect.
 • Unitatea externa ofera informatii minime catre utilizator, senzorii nu au un software avansat, disponibil utilizatorului, la care sa se raporteze pentru diagnoza si monitorizare.
 • Setarile diferite se fac prin modificari mecanice de pini si jumperi.
 • Posibilitatile de monitorizare si setari software sunt limitate, singurul suport software reprezinta o suita de aplicatie freeware numite melcloud.
 • Izolarea fonica nu este un punct forte.
 • Cele doua ventilatoare mai mici au un zgomot mai ridicat fata de un singur ventilator mai mare.

Alte avantaje pentru NIBE F2120

 • Izolatia fonica si termica a modulului frigorific reduce la minim pierderile de caldura in exterior si reduce si nivelul de zgomot generat de compresor.
 • Instalarea o poate face un instalator, fara necesitatea unui frigotehnist care sa realizeze circuitul intre unitatea exterioara si cea interioara, sa-l presurizeze cu azot, sa-l videze si apoi sa-l umple cu freon.
 • Garantia NIBE Sweden de buna executie pe toata unitatea atat pe circuitul de freon cat si pe cel de apa.
Adrian Maftei

Inginer TRUST, NIBE Romania

Si pentru final

Toate aceste elemente de constructie premium gasite la pompele NIBE se vor gasi intr-un final in fiabilitatea produsului in timp.

In timp ce majoritatea producatorilor au mizat pe un cost la productiei mic pentru a fi competitivi, NIBE Suedia mizeaza pe o productie realizata si automat dar si de personal calificat, si mizeaza pe faptul ca un produs trebuie facut premium de la primul surub pana la setarile de fine-tuning care sunt vitale in acest domeniu.

Vom analiza in curand si partea software dintre NIBE Suedia si modelele Split de pe piata romaneasca, o parte foarte importanta in care foarte multi producatori nu investesc timp si bani pentru a realiza solutii gandite pentru secolul 21.

Traim in aceste vremuri unde toate sunt conectate si controlate in cloud, controlul dintr-un smartphone este ceva banal pentru noi toti, iar nivelul de date care circula chiar si intre o unitate externa de incalzire si automatizarea este urias.

 


Ai nevoie de consultanta pentru alegerea pompei NIBE ?

Iti place acest articol ? Vrem si noi sa stim !
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (194 voturi, media voturilor: 4.73)
Loading...

Aboneaza-te la noutatile noastre