Select Page

“ENERGIA DIN AER ESTE EXTRAORDINARĂ!”

 

NIBE F2120Autor: Jonas Thörnqvist – expert în pompe de căldură Aer-Apa
24 octombrie 2018 | 13:33


 

Afirmația îi aparține lui Jonas Thörnqvist, expert în pompe de căldură AER-Apa la Nibe Suedia.

Fiind foarte pasionat de energia care ne înconjoară, deoarece aceasta poate fi captată cu ușurință și utilizată cu succes, în cantități mari, de pompele de caldura AER-Apa. Chiar anul acesta, sărbatorim 30 ani de când ne bucurăm de avantajele acestui tip de energie!

Energia din aer este extraordinara

Însă, în primul rând, haideți să ne întoarcem la fizica de clasa a 8-a.
Temperatura este o mărime fizica ce măsoară viteza de mișcare a moleculelor. Deci, temperatura cea mai scăzută semnifică faptul că moleculele nu se mișcă deloc. Acest lucru se produce la temperatura de -273,15 grade celsius, cunoscută și sub numele de punctul zero absolut.

Deci, în afară de locul cu cea mai scăzută temperatură din univers, nebuloasa Bumerang (unde se înregistrează temperatura de zero grade absolut), există energie suficientă care poate fi extrasă din aerul care ne înconjoară aici pe planeta noastra. Iar NIBE Suedia știe foarte bine acest lucru.

“Mulți dintre noi pierd din vedere faptul că aerul conține energie chiar și la temperaturi negative, până la zero absolut. Astfel să captezi energie la minus 25 grade Celsius este foarte ușor de realizat cu ajutorul celei mai recente pompe de căldură AER-Apa – NIBE F2120
Cu o excelentă valoare a SCOP, produsul are o eficiență energetică aproape la fel de bună ca a unei pompe geotermale, ceea ce reprezintă o realizare extraordinară” spune Jonas Thörnqvist.

Odată cu lansarea în 2016, la Nordbygg, a revoluționarei pompe de căldură AER-Apa NIBE F2120, NIBE a înregistrat un nou record în materie de eficiență. Cu o valoare a SCOP de peste 5, noua tehnologie i-a determinat atât pe instalatori, cât și pe clienți, să ridice din sprâncene dar i-a ajutat să-și scadă consumul. Lansarea a fost precedată de un proces intens de dezvoltare și de testare.

“Tehnologia era nouă și privită cu suspiciune și, câțiva ani, nu a fost pusă în aplicare. Știam că fără un compresor de înaltă clasă, un soft performant și multiple teste în camere  climatizate, nu aveam cum să optimizăm toate componentele soluției și să creăm un echipament imbatabil, de neegalat. Cu F2120, pur și simplu am rupt barierele, am spart piața” spune Jonas.

Energia din Aer este extraordinara

De cinci ori mai eficientă

 

Câștingând de cinci ori mai mult capital (SCOP 5), pompa de caldura NIBE F2120 poate răspunde exigențelor ridicate în ceea ce privește protecția mediului înconjurător și a construcțiilor și, în plus, este foarte simplu de utilizat. Cu ajutorul celorlalte variante de pompe de căldură aer / apă de la NIBE, încălzirea poate fi personalizată în funcție de nevoile și de condițiile specifice ale clienților.

“Pompele noastre de căldură au fost create și adaptate pentru condițiile climatice nordice. În majoritatea timpului, pe perioada sezonului de încălzire, se înregistrează temperaturi cuprinse între -3 și +10 grade și, în acest interval, durata de funcționare a pompei F2120 este de 80-95%, în funcție de locul unde este instalată”

Cu ajutorul inverterului, puteti încetini funcționarea pompei până la nivelul care vă convine într-un anumit moment, așa că de ce să producă mai multă căldură decât este necesar? Putem face, de exemplu, o comparație cu industria automobilelor și reducerea dimensiunii motoarelor. Să mergi la muncă cu o mașină cu motor V8 nu este nici pe departe eficient, astfel că se încearcă crearea unei eficiențe energetice pentru viața de zi cu zi, nu pentru situații când se apasă pedala accelerației la maximum”, spune Jonas.

Soluții unice oferite de F2120 și lecții importante de învățat

Lansarea pompei NIBE F2120 controlată prin inverter reprezintă o etapă extrem de importantă pentru departamentul de dezvoltare de la NIBE. Combinarea controlului vitezei cu tehnologia EVI (injectarea de refrigerant în compresor) și controlul realizat prin intermediul unui soft complet nou, conferă unicitate la nivel mondial pompelor de căldură aer / apă. Un excelent cadou pentru dezvoltarea pompelor de căldură.

“Am învățat multe din această călătorie și putem spune că am mers la sigur, nu am dat greș. De fapt, greutățile au fost foarte puține în comparație cu numărul mare de pompe vândute și garanția calității acestor pompe este ceea ce ne bucură nespus de mult. O descoperire extraordinară și o muncă de calitate de care colegii mei sunt foarte mândri”.

Pe lângă faptul că este foarte eficientă din punct de vedere energetic, NIBE F2120 a fost proiectată pentru o durată lungă de viață, grație unei selecții riguroase a materialelor și a construcției sale robuste. Odată asigurate calitatea și siguranța, pompa poate funcționa fără probleme chiar și până la 20 ani.

“Pentru asigurarea controlului pompei de căldură, există o multitudine de funcții pentru a proteja funcționarea nejustificată a compresorului, peste limite. Din punct de vedere funcțional, pompa de căldură se încadrează în limite optime și exact acest tip de tehnologie inteligentă influențează de cele mai multe ori durata de viață a produsului” spune Jonas.

Energia din aer si eficiență energetică pentru întreaga Europa

 

Cu NIBE F2120, vechile performanțe au fost date uitării. Astăzi, pompele aer / apă sunt instalate pretutindeni în Europa, în toate zonele climatice.

Pompele de căldură aer / apă sunt montate în toată Europa. Doar în zona Norrland din Suedia sunt ierni cu temperaturi stabile care se potrivesc de minune cu F2120. Și, în plus, nu sunt multe zile pe an în care mercurul din termometre scade dramatic sub minus 25 grade și, ca urmare, pompa aer / apă funcționează foarte bine chiar si în perioada de iarnă, adaugă Jonas râzând. Dacă totuși timp de câteva zile se înregistrează temperaturi de minus 30 de grade, economiile anuale vor fi impresionante. Deci, este important să priviți lucrurile în ansamblu și să evitați sistemele învechite. Sunt mai costisitoare și, cum am mai spus, este neeconomic să te duci la muncă într-o mașină cu un motor V8 însetat de combustibil, a mai spus Jonas.

O certitudine că pompa aer / apă reprezintă o soluție viabilă pentru încălzirea în zonele montane este, spre exemplu, Sundsvall Suedia unde, în unele locuri, au fost montate pompe în zone foarte îndepărtate și astfel NIBE F2120 a devenit varianta câștigătoare. Și, după 15-20 de ani de la “marea invazie” a pompelor de căldură în Suedia, mulți proprietari de case doresc să achiziționeze sisteme cu pompe de căldură din noua generație.

„Grație schimbărilor majore în tehnologie, este limpede că interesul față de pompele aer / apă este foarte puternic. Iar NIBE F2120 este special destinată și poate, în egală măsură, să răspundă atât cerințelor de încălzire din mediul urban, de înlocuire a vechilor modele de pompe aer / apă dar chiar să înlocuiască  sistemele de încălzire din zonele montane – în cazul în care este necesară refacerea forajelor sau a puțurilor dar acest lucru nu este posibil.

Deoarece suntem într-o continuă dezvoltare de sisteme axate pe noi tipuri de refrigeranți, de dezvoltare de noi programe și servicii, suntem nerăbdători să continuăm îmbunătățirea performanțelor pompelor de căldură aer / apă”, a concluzionat Jonas Thörnqvist, Director comercial și de producție pentru pompele aer / apă la NIBE Energy Systems.      

Iti place acest articol ? Vrem si noi sa stim !
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (201 voturi, media voturilor: 4.45)
Loading...

Aboneaza-te la noutatile noastre