Select Page

De ce o casa nou construita va consuma mai mult pentru incalzire in primii 2 ani

 

trust expertAutor: Adrian Maftei – Inginer Service TRUST
8 Februarie 2019 | 08:33


 

Primul an in casa noua - indiferent cu ce va incalziti, pompa de caldura, gaz, lemne, peleti

Casa este umeda la interior si veti consuma semnificativ mai multa energie ca sa o uscati si sa o incalziti. Costul dezumidificarii este mai mare decat ne inchipuim, se consuma pana la 2 kW energie pentru a extrage 1 litru de apa.

Intr-o casa, in functie de marime, materiale si zona, poate fi necesara scoaterea unei cantitati cuprinse intre 3000 si 5000 litri de apa !

Procesul de extragere a umiditatii este un proces lent, care se intinde pe parcursul a 2 ani. Chiar daca in aer aveti masura o umiditate de 40 % – o valoare normala, asta nu inseamna ca din elementele de constructie (betoane, tencuieli, sape, etc) a fost extrasa toata umiditatea. Procesul de dezumidicare cere timp si rabdare, iar daca incalzirea se face prin pardoseala, este nevoie de si mai mult timp, deoarece prin natura lui, acest sistem lucreaza la temperaturi joase.

Caz particular – Casa care s-a construit pe parcursul mai multor ani si care a avut timp sa se usuce. E posibil sa mai existe putina umiditate, dar nu semnificativ mai redusa decat atunci cand este locuita de mai multi ani. Puteti sa va ganditi la urmatorul exemplu: O casa care a fost locuita si incalzita timp de 20 de ani, deci uscata bine.

Dupa 20 de ani, nu o mai incalzim deloc timp de 3 ani. Daca repornim incalzirea dupa acesti 3 ani, oare ne asteptam sa avem acelasi consum de combustibil in prima iarna ca in ultima iarna incalzita de dinainte de oprire ?!

Nu, si asta pentru ca in 3 ani casa, materialele din casa, au absorbit si acumulat din nou umiditate din aer.

Iar daca v-ati mutat de la apartament la casa, veti resimti mai mult efectele vantului si ale ploilor reci (temperatura resimtita vs temperatura masurata). In functie de durata si intensitate, acestea pot influenta semnificativ necesarul de incalzire al casei, implicit cresterea consumului de energie.

De asemenea , consumul de energie electrica doar pentru uzul curent la casa este semnificativ mai mare decat a fost la apartament, din diferite motive: mai mult iluminat interior si aparitia iluminatului exterior, suprafata mai mare de aspirat, eventual plita cu inductie, cuptor electric vs aragaz, usi de garaj si porti de acces actionate electric, electrocasnice – TV mai mari sau mai multe etc.

Punctul critic când umezeala se oprește în mișcare

În realitate, umiditatea nu se oprește niciodată în mișcare în beton. Acesta va reacționa mereu în raport cu mediul său. Cu toate acestea, atinge un punct de echilibru odată ce sapa este sigilată si peretii sunt destul de uscati din interior spre exterior.

O instalație de podea limitează curgerea umidității care se evaporă la suprafața superioară. Rezultatul închiderii ambelor căi de evaporare este că umiditatea rămasă se va răspândi mai mult sau mai puțin uniform prin casa.

Protectia impotriva coroziunii

Am avut un cazan (lemne, peleti, electric, etc) si l-am inlocuit cu pompa de caldura. Ce s-a schimbat ?

In primul rand ati scapat de grija alimentarii cu combustibili (lemne, peleti); aprovizionarea, depozitarea, calitatea lor – toate au fost griji pe care le-ati lasat in urma. Ca sa nu mai vorbim de corvoada curatirii cazanului de cenusa, gudroane, grija curatirii cosului, a evacuarii gazelor arse fara pericole, etc.

Daca toate acestea le-ati dat la o parte si v-ati obisnuit cu confortul oferit de pompa de caldura, e posibil sa mai existe ceva care va framanta:

“Inainte casa se incalzea imediat, acum am repornit pompa de caldura si dureaza mai mult pana cand se face cald in casa!”

Este ceva normal, de aceea va sfatuim sa lasati pompa de caldura sa functioneze in mod continuu, fara sa intrerupeti furnizarea de agent termic, caci veti constata ca incalzirea continua, la temperaturi ale agentului termic din ce in ce mai mici este mult mai sanatoasa, benefica din mai multe puncte de vedere decat incalzirea in salturi, la temperaturi de 70-80 grade C.  

Cu cat lasam pompa de caldura sa functioneze mai mult, cu atat va scade necesitatea unei temperaturi ridicate pe tur, iar o temperatura cat mai scazuta de lucru creste performanta compresorului, scazand consumul electric.

Va sfatuim sa nu intrerupeti functionarea pompei de caldura, lasati-o sa functioneze

De la inceputul sezonului rece si pana in primavara. Cantitatea de energie produsa si furnizata va fi exact cat sa fie compensate pierderile de caldura ale locuintei dumneavoastre.

Daca o opriti mai mult timp, iar casa se raceste, cantitatea de energie necesara va fi mult mai mare, iar PDC va avea nevoie de un efort si un timp mai mare de recuperare a caldurii. Altfel spus, orice cerinta brusca de crestere a temperaturii in casa nu poate fi satisfacuta pe termen scurt decat cu un aport de energie marita.

De aceea este normal sa fie cuplat un aditional existent, alaturi de compresor,  care sa suplineasca acest efort. Odata restabilita temperatura dorita, se va face decuplarea aditionalului.

Daca eliminati participarea aditionalului la acest efort este posibil ca timpul de raspuns al compresorului sa fie mai mare, cresterea de temperatura solicitata fiind rezolvata intr-o perioada de timp mai mare.

Despre aditionalul electric si cat de important este acesta in obtinerea confortului in casa si in realizarea economiei la incalzire vom discuta intr-un articol separat.

Iti place acest articol ? Vrem si noi sa stim !
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (147 voturi, media voturilor: 4.44)
Loading...

Aboneaza-te la noutatile noastre