Evoluțiile din sfera tehnologiei creeaza un impact major asupra vieții noastre zilnice.
Ceasurile inteligente, controlul vocal, mașinile care au conducere autonomă, internetul 5G și „casele inteligente”, casele conectate sau, pur și simplu SMART HOME încep să devină termeni cheie în vocabularul nostru. Dar, care sunt particularitățile prin care se remarcă o casă inteligentă și care sunt pașii ce trebuie urmați pentru a îți transforma locuința întru-una SMART HOME?
Un lucru este clar: o casă inteligentă reprezintă un proces amplu, nu doar o locuință plină de gadgeturi.
Ce determină cu adevărat inteligența unei case este confortul optim și siguranța, cu posibilitatea de a economisi din energie.
Instalarea unui termostat inteligent poate reprezenta o soluție în acest sens. O altă modalitate este prin achiziționarea unei pompe de căldură care asigură durabilitatea în încalzirea casei si este suficient de inteligentă pentru a ține pasul cu evoluțiile din domeniul tehnologiei Smart Home. V-am trezit curiozitatea? În acest articol puteți citi mai multe despre casele inteligente și pompele de căldură inteligente.
Ce este o „casa inteligentă”?
Mai simplu spus, o „casă inteligentă” este o casă pregătită pentru viitor, cu dispozitive și servicii inteligente care pot comunica prin cablu sau wireless – printr-o conexiune la internet sau RF – între ele dar și cu dvs prin utilizarea unei aplicații, unei rețele sau prin intermediul controlului vocal. De la aparatele de uz casnic si lumini pana la jaluzele de casa, sistemul de divertisment sau chiar periuta de dinti.
Acum există, de asemenea, pompe de căldură inteligente care pot oferi casei un climat interior optim într-un mod durabil. De asemenea, prin intermediul tabletei sau a smartphone-ului puteți utiliza multe dispozitive inteligente nu numai atunci când sunteți acasă, ci și de la distanță,
Acum câțiva ani am consideram o casă atât de inteligentă “casa viitorului”. Dar, pe măsură ce tehnologia avansează și internetul devine mai rapid și mai fiabil, mai multe case devin mai inteligente, iar casele inteligente devin și mai inteligente. De fapt, acest viitor a început deja. Și asta este minunat, pentru că SMART HOME vă oferă multe opțiuni atunci când vine vorba de siguranță, confort, și eficiență energetică.
Vrei să știi cine îți sună la ușă când nu ești acasă? Ușa ta din față trebuie să se deschidă automat când ajungi cu geanta plină de cumpărături? Puteți porni mașina de spălat vase doar dacă panourile solare generează suficientă energie verde? Totul este posibil într-o casă inteligentă!
Cum îți poți face casa inteligentă?
Sună atrăgător, nu? Întrebarea este: cum îți faci casa inteligentă? Majoritatea oamenilor nu merg imediat „tot drumul”, ci încep cu unul, două sau trei produse inteligente. De exemplu, mai mult de un sfert din gospodăriile olandeze au acum un termostat inteligent care își amintește modelele în ritmul zilnic și reglează temperatura din casă foarte precis și eficient din punct de vedere energetic. De asemenea, tot mai multe case au o sonerie inteligentă cu cameră sau lămpi inteligente care se aprind și se sting de la sine.
Și câți oameni nu strigă în mod regulat „Hei Google!” la Asistentul Google personal? Prin urmare, există șanse mari să fi început deja să-ți faci casa (puțin) mai inteligentă – mai mult sau mai puțin neobservată și foarte accesibilă.
Vrei să-ți transformi casa într-o casă inteligentă cu adevărat confortabilă? Atunci este înțelept să faceți un plan bun pentru acest lucru, mai ales dacă doriți să puteți opera și controla toate dispozitivele și serviciile inteligente dintr-un punct central. Îți amintești cât de stângace obișnuiau părinții tăi să bâjbâie cu trei telecomenzi diferite pentru televizor, DVD player și amplificator de pe masa din fața lor? Evident că nu a fost atât de inteligent. Telecomanda universală cu care puteai opera toate acele dispozitive a reprezentat prin urmare o îmbunătățire majoră.
Pe scurt: este foarte frumos dacă toate dispozitivele din casa ta vorbesc aceeași limbă sau măcar se pot înțelege între ele. Numim un astfel de limbaj protocol sau standard și protocoalele general acceptate sunt bluetooth și wifi.
Mulți producători oferă o aplicație la îndemână cu dispozitivele lor. Grozav, dar asta înseamnă că – pe măsură ce casa ta devine mai inteligentă – ai tot mai multe aplicații pe tabletă sau smartphone. Și asta nu este atât de convenabil. Din fericire, există o soluție pentru asta sub forma unor platforme precum Google Home, Amazon Alexa, Apple Homekit, Samsung SmartThings, Homey sau Somfy. Desigur, este important ca toate dispozitivele pe care le achiziționați să poată utiliza aceeași platformă, așa că acordați atenție acestui lucru atunci când cumpărați un produs inteligent. Homey – de origine olandeză – este un sistem care, la fel ca telecomanda universală din trecut, vorbește o limbă universală.
În cele din urmă, un serviciu universal de automatizare pentru casa ta inteligentă este IFTTT. Abrevierea IFTTT înseamnă If-This-Then-That. „Dacă acesta” este declanșatorul, „Dacă acesta” este acțiunea. Cu această tehnică, puteți utiliza așa-numitele applet-uri pentru a conecta diferite dispozitive din Smart Home care în mod normal nu pot fi conectate între ele, cum ar fi un espressor și un ceas cu alarmă.
De exemplu, cu IFTTT puteți aranja ca espressorul dvs. să pornească (acțiune) de îndată ce alarma dvs. se stinge (declanșare). Sau că funcția GPS a smartphone-ului tău (declanșator) asigură că lumina din hol se aprinde (acțiune) imediat ce te apropii de ușa din față. Daca asta nu e inteligent…
O casă conectată devine din ce în ce mai wireless (sau fara fire)
Toate aceste produse și servicii inteligente au un lucru în comun: comunică între ele. Aceasta era înainte cu fir, dar în zilele noastre din ce în ce mai mult wireless. Dispozitivele cu funcții simple (cum ar fi senzorii) folosesc de obicei tehnici RF (unde radio). Tehnicile RF necesită un minim de energie, astfel încât bateriile din aceste dispozitive să reziste mult timp.
Dispozitivele cu funcții mai extinse folosesc semnalele Wi-Fi mai des, deoarece lățimea de bandă și viteza semnalului sunt importante. Mai mult, aceste tipuri de dispozitive de obicei nu funcționează pe baterii, ci sunt alimentate printr-o priză prin rețea (230V).
Dacă se folosește WiFi, este important să ai acasă o conexiune WiFi bună și rapidă. La urma urmei, simți o ușurință și un confort real doar atunci când îți poți controla dispozitivele din fiecare cameră din casa ta conectată – și de preferință și din grădină – nu doar din camera de zi. Mulți furnizori de astăzi promit un semnal WiFi puternic în fiecare colț al casei tale. În plus, există tot felul de sisteme cu mai multe camere de vânzare cu ajutorul cărora îți poți crește singur semnalul Wi-Fi rezolvând astfel „punctele moarte”.
Ce funcții inteligente îți dorești în „casa ta inteligentă”?
În acest moment, există deja multe dispozitive inteligente care vă pot face viața mai ușoară și confortabilă și vă pot ajuta să economisiți energie:
- Comoditate : de la un frigider care „vede” că s-a terminat laptele până la un robot aspirator: comoditatea servește oamenii;
- Economisirea timpului : orice lucru care se poate porni și opri automat economisește timp prețios pe care îl puteți petrece într-un mod mai plăcut;
- Atmosferă : iluminatul inteligent și un sistem inteligent de divertisment creează atmosfera potrivită în orice moment;
- Siguranță : soneriile, camerele, încuietorii și detectoarele de fum vă asigură că sunteți și rămâneți în siguranță;
Pompa de căldură ca parte a casei tale inteligente
NIBE are o experiență de peste 40 de ani în domeniul pompelor de căldură și este recunoscut la nivel mondial ca specialist absolut în acest domeniu. Unul dintre motive este că la NIBE inovatia este valorificată. Prin urmare, inginerii de la NIBE s-au gândit cu atenție la rolul pe care pompa de căldură îl poate juca într-o casă inteligentă.
Rezultatul: Noua Serie S, cea mai recentă generație de pompe de căldură inteligente de la NIBE.
Cu această serie inovatoare de pompe de căldură, NIBE face următorul pas în viitorul tehnologiei pompelor de căldură. Seria S se bazează pe o nouă platformă hardware și software în care conectivitatea este centrală. Aceasta înseamnă că pompele de căldură sunt echipate cu tehnologie avansată Smart Home. Și asta vă oferă – acum și în viitor – multe posibilități. De exemplu, puteți opera intuitiv aceste pompe de căldură prin intermediul unui ecran tactil cu funcție de glisare. Datorită controlului inteligent al ghidului, este foarte ușor să treci prin setări și să schimbi configurarea. Astfel, multumită unui contor de energie încorporat, puteți monitoriza și energia furnizată de pompa de căldură.
Desigur, pompele de căldură inteligente din seria S au WiFi încorporat, astfel încât să poți comunica cu ele prin intermediul smartphone-ului sau tabletei (dar și printr-o conexiune de router cu fir). Desigur, NIBE a dezvoltat o aplicație la îndemână pentru asta: myUplink . Cu aceasta puteți, printre altele, să verificați starea pompei dumneavoastră de căldură și să reglați cu ușurință setările pentru încălzire, răcire și prepararea apei calde. De asemenea, puteți controla orice sistem de ventilație conectat și/sau regla încălzirea piscinei tale! În plus, pompa de caldură poate monitoriza online prognozele meteo si le poate anticipa, de exemplu incalzindu-ți casa mai mult sau mai putin (în funcție de vreme).
Pe lângă WiFi, pompele de căldură din seria S NIBE au și o antenă RF încorporată. Datorită acestei antene, ei pot comunica cu tot felul de senzori wireless prin intermediul undelor radio (‘RF’ = Radio Frequency). Acești senzori pot măsura , printre altele , temperatura interioară, nivelul CO 2 și umiditatea din casa ta. De exemplu, pompa dvs. de căldură în combinație cu actuatoare RF (cum ar fi supapele de radiator controlate prin RF) poate furniza exact cantitatea potrivită de încălzire, răcire și, dacă este necesar, ventilație pe baza datelor de măsurare de la senzori, ceea ce este necesar pentru optimizarea confortului din casa ta. Pompa de caldura formeaza astfel inima instalatiei de confort din Casa ta Inteligenta!
Seria NIBE S are o serie de caracteristici utile, inclusiv:
- Smart Grid Ready : pompa de căldură este pregătită să gestioneze diverse comenzi care controlează pompa de căldură mai greu sau mai ușor din diverse motive (de exemplu, costurile cu energia și congestionarea rețelei).
- Anticiparea puterii fotovoltaice : pe baza informațiilor de la invertorul panourilor solare, pompa de căldură poate face lucruri inteligente, cum ar fi încălzirea suplimentară a cazanului atunci când panourile solare generează mai multă energie decât consumați.
- Termostat inteligent : o pompă de căldură din seria S include în mod natural și un termostat de cameră inteligent. Acest termostat, cu un afișaj color tactil, poate comunica fără fir cu pompa de căldură. Acest lucru facilitează reglarea poziției de încălzire, răcire sau ventilație, de exemplu.
Concentrat pe viitor
Deoarece achiziționați o pompă de căldură – și cu siguranță o pompă de căldură de la NIBE – pe termen lung, este foarte important ca aceasta să continue să funcționeze bine în casa dvs. inteligentă în viitor. Prin urmare, NIBE continuă să dezvolte software-ul pentru pompele de căldură și oferă pompelor de căldură spațiu de memorie mai mult decât suficient pentru a putea adăuga funcții suplimentare în viitor.
Concret, asta înseamnă că o pompă de căldură care este instalată astăzi, de exemplu peste 10 ani, poate fi încă echipată cu cel mai recent software și poate fi extinsă cu funcții pentru care poate nici măcar nu au fost gândite încă! Prin urmare, pompele de căldură inteligente din seria S sunt complet pregătite pentru viitor:
- Adaptare inteligentă a prețurilor : profitați la maximum de posibilele fluctuații ale prețului energiei în viitor, deoarece pompa de căldură poate anticipa acest lucru cu 24 de ore în avans;
- Control vocal : software-ul poate fi ușor adaptat pentru sistemele de control vocal, cum ar fi Google Home în viitor;
- Controlul climei : prin comunicarea cu supapele radiatorului, termostatele și senzorii de CO 2 , pompa de căldură poate regla optim climatul interior din casa dumneavoastră.
Așa că: este ușor să fii inteligent cu NIBE!
Confort climatic inteligent
Marele avantaj al unei pompe de căldură inteligente este că o poți folosi pentru a crea confortul climatic ideal în casa ta conectată într-un mod foarte inteligent. De exemplu, poate regla automat temperatura sistemului de încălzire centrală și a apei calde din boiler la rutinele zilnice obișnuite.
Te întorci în mod neașteptat din vacanță mai devreme sau mai târziu? Puteți ajusta cu ușurință setările pompei de căldură online.
Aveți oaspeți cazați? Creșteți temperatura apei calde din boilerul dvs., ceea ce vă oferă un plus de confort pentru apă caldă. Sau, există o defecțiune neașteptată? Nu va faceți griji, veți fi avertizat imediat printr-un mesaj push și un e-mail.
Dacă instalatorul dvs. este conectat la pompa dvs. de căldură, el poate primi o notificare și poate chiar să determine un diagnostic direct online.
O casă inteligentă sau o casă conectată poate oferi mai multă comoditate, siguranță, confort și durabilitate. Iar, posibilitățile sunt (aproape) nesfârșite. Poate că ați început deja să vă faceți casa mai inteligentă și sunteți gata să faceți următorul pas. Sau poate te orientezi spre achiziționarea unei alte case pe care ai prefera să o transformi imediat într-o casa conectată. În ambele cazuri este înțelept să vă pregătiți bine și să fiți bine informați.
Asigurați-vă că produsele inteligente pe care le cumpărați vor continua să facă ceea ce ar trebui să facă în viitorul apropiat. Dacă peste doi ani se dovedește că soneria ta este mai puțin inteligentă decât ai sperat, atunci nu există om peste bord.
Dar, desigur, vrei să fii sigur că noua ta pompă de căldură aduce o contribuție utilă la confortul climatic din casa ta inteligentă până la sfârșitul duratei sale de viață.
Pompa de caldura nu este un concept nou pe piata
Exista diverse prejudecati cand vine vorba de pompele de caldura. Ua dintre aceste prejudecati este ca o pompa de caldura este o noua inventie. Nu este adevarat, pompele de caldura exista pe piata de mai bine de 40 ani.
Viata durabila si incalzirea: o privire asupra viitorului electric
O pompa de caldura ar trebui sa reziste fara probleme 15-20 ani. Acest lucru este posibil atunci cand alegeti sistemul potrivit. Prin umare informati-va bine despre optiunile pentru o pompa de caldura.
NIBE S2125 - Cel mai silentios model aer-apa de la NIBE
Noul model special conceput atat pentru cladiri noi
cat si pentru cele existente
Cata energie electrica consuma o pompa de caldura ?
O pompă de căldură extrage energie din mediu și o transformă în căldură utilizabilă pentru încălzire centrală și apă caldă sau răcire. În acest proces, compresorul și alte părți ale pompei de căldură folosesc energie electrică.
Formular de contact