Select Page

Ce sunt Degree Minutes (gradele minut) si cum iti incalzesc casa in mod inteligent

 

trust expertAutor: Ovidiu Spiridon – Inginer Service TRUST
19 Februarie 2019 | 11:03


 

Grade Minut sau Degree minutes (DM)

Cu totii stim ca un echipament care produce agent termic necesar incalzirii locuintelor (cum ar fi centrala termica), porneste si se opreste in functie de temperatura agentului termic setata direct din termostat. Acest lucru nu este eficient energetic, iar pornirile ON/OFF uzeaza prematur echipamentele in timp.

NIBE Suedia a gandit un mod mai eficient si mai exact de producere a agentului termic pentru incalzirea unui spatiu, utilizand ca notiune de baza “Gradul minut” sau, in engleza,  “Degree minutes”.

Cea mai simpla explicatie este:

In fiecare minut, softul integrat al pompei de caldura calculeaza un necesar de incalzire al locuintei, stabilind el insusi o temperatura necesara a agentului termic, pe baza senzorilor care citesc temperatura exterioara, cea interioara, temperaturile pe tur si retur al agentului termic.. etc

Cu acest concept / mod de lucru, sistemele NIBE produc in mod eficient agentul termic pentru incalzire, cu rezultate remarcabile in confortul obtinut si in consumurile de energie. Cu alte cuvinte, cantitatea de energie necesara pentru atingerea confortul dorit este produsa cu precizie matematica, nimic mai mult sau mai putin.

Cum au gandit inginerii suedezi acest lucru ?

Gradele minut sau Degree minutes (DM) reprezinta o marime de calcul cu ajutorul careia se realizeaza modul de lucru al compresorul din pompa de caldura, de unul singur sau impreuna cu alte surse de energie, interne sau externe pompei de caldura.

Aceste surse de energie se numesc aditionale, considerandu-se ca optiune de baza producerea de energie cu ajutorul compresorului din pompa de caldura.

Exemple de aditionale:

  • cazane pe combustibil lichid, gazos, electrice – numite si aditionale externe;
  • rezistentele electrice incorporate in pompele de caldura – numite si aditionale interne.

Automatizarea pompei de caldura NIBE solicita pe rand, in functie de cantitatea de energie necesara – atent calculata, dupa algoritmi setati in softul pompei de caldura – pornirea si oprirea tuturor celor enumerate.

 

Cum sunt calculate Gradele Minut ?

Gradele minut sunt calculate ca fiind diferenta dintre temperatura agentului termic ca necesar de incalzire si temperatura agentului termic pe care sistemul poate sa o trimita la un moment dat in instalatie. Aceste diferente de temperatura dintre cerinte si rezultatele obtinute – Grade Minut – sunt adunate/contorizate in fiecare minut, iar suma lor poate sa fie pozitiva sau negativa.  

Daca Gradele minut au valori negative, aceasta inseamna un minus/un deficit de energie necesara incalzirii si pornesc, pe rand, compresorul, apoi aditionalele interne sau externe, dupa anumite valori setate de catre utilizator.

Cand suma gradelor minut tinde sa devina pozitiva, se opresc, pe rand, aditionalele, apoi compresorul, cand DM=0.

Temperatura agentului termic calculata ca necesara pentru incalzire are la baza setari ale temperaturii interioare in functie de cea exterioara si setari directe ale temperaturii interioare dorite. Cele doua tipuri de setari genereaza un rezultat care se va modifica in mod continuu, in functie de temperatura exterioara si cea interioara, acest rezultat fiind Temperatura Calculata.

Temperatura realizata este temperatura agentului termic masurata de senzori in minutul de calcul.

Exemplu de calcul: Pentru o anumita temperatura exterioara masurata de senzorul de exterior (-10⁰C) si o anumita temperatura dorita in casa (setata la 22⁰C), cerinta/temperatura calculata ca necesara pe turul de agent termic ar putea fi de 45⁰C.

Temperatura inregistrata de senzorul de pe turul instalatiei este de 40⁰C. Diferenta dintre cele doua valori este de -5⁰C.

In fiecare minut este inregistrata aceasta diferenta, iar dupa 20 minute se poate spune ca va exista (-5⁰C) x 20 minute = (-100 DM), adica minus 100 grade minut.

Protectia impotriva coroziunii

Daca setarea pornirii compresorului este la -100 DM, atunci la aceasta valoare va porni compresorul si va incepe producerea de energie.

Dupa un scurt timp, senzorul de temperatura de pe tur va incepe sa masoare o valoare de 48⁰C, adica cu trei grade mai mult decat valoarea calculata de 45⁰C.

Dupa aproximativ 30 minute de functionare a compresorului, se vor recupera cele 100 DM, iar la valoarea DM = 0 compresorul se va opri.

Aditionalele vor porni atunci cand valoarea DM scade pana la valori mai mari, peste valoarea de pornire a compresorului, in momentul in care compresorul nu poate recupera acesti -100 DM.

Exista in meniul de utilizare praguri setabile de pornire ale acestor aditionale. Aditionalele se vor opri, la fel ca si compresorul, tot in momentul in care vor fi recastigate valorile masurate in fiecare minut, ca diferenta dintre cerinte si rezultatele inregistrate.

Pentru racirea spatiilor, este utilizat acelasi limbaj de comunicare al gradelor minut (DM). Se va schimba sensul de crestere al valorilor DM, in sensul ca cerinta va fi marcata de valori crescute pozitive, spre deosebire de cele negative, corespunzatoare procesului de incalzire al locuintei.

Utilizatorul poate astfel sa-si gestioneze in mod corect confortul si consumul de combustibil, in acelasi timp.

Setarile corespunzatoare momentelor de pornire si oprire ale compresorului si/sau ale celorlalte aditionale, sunt usor de realizat, atat actionand direct in calculatorul central al sistemului NIBE, cat si prin intermediul internetului prin aplicatia NIBE UpLink.

Iti place acest articol ? Vrem si noi sa stim !
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (78 voturi, media voturilor: 4.60)
Loading...

Aboneaza-te la noutatile noastre