Select Page

De ce avem nevoie de filtrare electrostatica pentru casa noastra ?

 

marian biro  Autor: Marian Biro – Inginer TRUST
  15 iulie 2018 | 13:45


 

Poluarea aerului a devenit o problema majora de sanatate.

In fiecare zi respiram de peste 20.000 de ori, inspirand aproximativ 12.000 de litri de aer, pentru a asigura necesarul de oxigen al organismului si a ne bucura de provocarile fiecarei zile. Aerul insa poate actiona si in sens patologic asupra omului atunci cand este poluat.

Daca ne gandim ca la poluarea cauzata de activitatile industriale si de traficul rutier ne expunem doar când facem o plimbare in aer liber, ne inselam. Aerisirea zilnica a locuintei permite patrunderea aerului poluat in interior, iar impactul acestuia asupra starii noastre de sanatate, mai ales daca locuim in zona urbana, este semnificativ.

Chiar am nevoie de filtrarea aerului din casa mea ?

Poluantii aerului ambiental au diverse surse, precum materii organice (ciuperci, polen, acarieni, bacterii, virusi, praf, etc.), produse chimice (adezivi, vopsele, produse de curatat), produse de combustie (fum de tigara, incalzire cu gaz sau combustibil solid).

Aproximativ 3 miliarde de persoane isi gatesc si incalzesc locuintele, folosind inca  combustibili solizi sau biomasa, in cazane sau sobe traditionale. Astfel de practici ineficiente produc nivele ridicate de poluare a aerului in gospodarii, care includ o serie de poluanti daunatori sanatatii, cum ar fi particule fine de monoxid de carbon, dioxid de sulf si oxizi de azot, care pot depasi limitele acceptabile pentru particulele fine de pana la 100 de ori.

Alte surse majore pentru acesti poluanti ai aerului exterior, sunt reprezentate de instalatiile de ardere a combustibililor fosili in scop energetic sau industrial si de mijloacele de transport rutiere (mai ales cele pe motorina)

Tehnologia de filtrarea electrostatica este singura modalitate de a retine particulele cu dimensiuni mai mici de 1 micron (PM1 sunt mai mult de 99% din toate particulele prezente in aer), fara a afecta debitul de aer al aparatului.

In prezent, acesta este considerat unul dintre cele mai avansate sisteme de captare a particulelor dintr-un flux de aer, capabil sa asigure o eficienta ridicata, durabila si cu beneficii majore in ceea ce priveste raportul calitate-pret, având in vedere economiile obtinute si durata de viata practic nelimitata, incomparabila cu orice alt tip de filtru.

Filtrul electrostatic SABIANA Crystall elimina in totalitate poluantii prezenti in aer

Inclusiv fumul de tutun, praful si particule (PM1, PM2.5, PM10), fibrele, substantele microbiologice (bacterii, virusi, ciuperci, mucegai, polen si alergeni in general), chiar si in prezenta unor surse specifice.

In plus, deoarece recircula si purifica aerul din incapere, nefiind necesara introducerea de aer proaspat, se  obtin economii importante de energie, pentru acelasi nivel de calitate a aerului ambiental.

Sistemul electronic de filtrare Sabiana CRYSTALL consta in doua parti componente: filtrul electrostatic activ cu placi, ce este inserat pe partea de aspiratie a ventiloconvectorului, si placa electronica de comanda si reglare, integrata in structura interna a ventiloconvectorului, fiind montata si cablata in fabrica.

Placa electronica, controleaza si regleaza toate functiile filtrului electrostatic, protejeaza impotriva eventualelor anomalii de functionare si furnizeaza o tensiune constanta electrozilor, atunci cand tensiunea de alimentare variaza. Consumul de energie este nesemnificativ si depinde de marimea ventilconvectorului pe care este montat filtrul (ex: 4-7W pentru 1000mc/h).

SABIANA Crystall

Filtrare electrostatica ce retine 97% din particulele de 0.01 microni prezente in aer

Purifica aerul din mediul ambiental

Durata de viata nelimitata

Filtreaza particule de 0.01 microni

Filtrul electrostatic SABIANA Crystall, poate fi instalat pe toata gama de ventiloconvectoare Carisma cat si pe cele tip caseta Skystar, fara a necesita spatiu suplimentar de montaj, dimensiunile ventiloconvectorului fiind practic neschimbate (doar 7 cm mai inalt pentru Carisma si 3 cm pt Skystar).

Pozitionarea filtrului electrostatic permite intretinere simpla si rapida, pentru ca este usor de spalat, durata de functionare este practic nelimitata, facand sistemul extrem de competitiv dpdv al costului, comparativ cu alte tipuri de filtre prezente pe piata.

Primavara si toamna, daca nu este nevoie de climatizare, acest echipament poate fi utilizat doar ca purificator de aer.

Purificarea aerului cu filtrul electrostatic SABIANA Crystall, nu inseamna doar asigurarea confortului, ci si economie de energie,  astfel ca aerul proaspat necesar pentru refacerea conditiilor climatice ideale, care presupune consumuri mari, se reduce semnificativ, fiind suficienta introducerea unei cantitati de aer necesara doar pentru a restabili nivelul optim de CO2; conform UNI 10339, aerul recirculat de filtrul CRYSTALL poate fi considerat drept aer proaspat.

ventiloconvectoare
ventiloconvectoare

Aplicatii – utilizarea filtrului electrostatic SABIANA Crystall

Spitalul infectioase Cluj

Locatia: Cluj-Napoca
Obiectiv: Extindere laborator analize medicale
Specialitatea: Instalatii de climatizare
Spatii deservite: Laboratoare de analize medicale si holuri
Punerea in functiune a echipamentelor: 2017
Echipamente montate:

  • 35 ventiloconvectoare Carisma Sabiana
  • 9 ventiloconvectoare Carisma Coanda ECM MV
  • Chiller aer/apa Clivet, versiunea Excellence, configuratie EN cu nivel de zgomot extrem de redus.

Spitalul Pelican Oradea

Locatia: Bihor
Obiectiv: Instalatii de climatizare si ventilatie
Spatii deservite: Saloane pacienti  (138 paturi)
Cabinete medicale, Sali de tratament, Sali de asteptare, Sali de mese, Farmacie
Punerea in functiune a echipamentelor: 2007
Echipamente montate:

  • 77 ventiloconvectoare Sabiana dotate cu filtre electrostatice Crystall
  • Centrale de tratare aer Sabiana Ocean
  • Centrala de tratare aer cu recuperare de caldura Sabiana Energy
  • Centrala de tratare aer cu recuperare de caldura 30.000 mc/h.

Pana in acest moment, in 10 (zece) ani de functionare, nu s-a solicitat inlocuirea a nici unui filtru electrostatic SABIANA Crystall, fiind realizata mentenanta corespunzatoare a acestora doar prin simpla spalare, devenind ca noi, complet functionale.

Iti place acest articol ? Vrem si noi sa stim !
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (101 voturi, media voturilor: 4.52)
Loading...

Aboneaza-te la noutatile noastre