Select Page

Cata energie electrica consuma o pompa de caldura ?

O pompă de căldură extrage energia din mediu și o transformă în căldură utilizabilă pentru încălzirea și apă caldă sau răcire. În acest proces, compresorul și alte părți ale pompei de căldură folosesc energie electrică.

Întrebarea este: câtă energie electrică consumă o pompă de căldură? În acest articol oferim detalii cu privire la consumul de energie al unei pompe de căldură.

La ce folosește electricitatea pentru pompa de căldură?

Un avantaj major al unei pompe de căldură este faptul că energia pe care o extrage sub formă de căldură, de exemplu, din sol sau din aerul exterior, este liberă. 

Spre deosebire de un cazan pe gaz sau o centrală electrică, nu trebuie să plătiți toată energia necesară. Dimpotrivă: cea mai mare parte a energiei necesare nu te costă absolut nimic!

Compresor

Electricitatea de care are nevoie compresorul pentru a extrage energie din mediu și a o transforma în căldură utilizabilă pentru încălzire centrală și apă caldă reprezinta un cost.

Cu toate acestea, această energie este, în cele din urmă, convertită în căldură și folosită la bun sfârșit.

Alte componente

Pe lângă compresor, pompa de căldură conține alte câteva componente care folosesc energie electrică: una sau două pompe (care sunt destul de eficiente din punct de vedere energetic în prezent), plăci cu circuite imprimate pentru sistemul de control și – în cazul unei pompe de căldură  aer/apă  – un ventilator. 

Deoarece compresorul folosește de departe cea mai mare energie electrică, iar restul este considerată energie auxiliară, vom discuta doar despre consumul compresorului pompei de căldură mai jos.

Comparație cu un cazan de încălzire centrală

Un cazan de încălzire centrală are, de asemenea, un ventilator, o pompă și o placă de circuit imprimat care folosesc împreună o cantitate mică de energie electrică auxiliară. 

Dacă nu țineți cont de această energie auxiliară, atunci puteți face cu ușurință o comparație în ceea ce privesc costurile energetice între consumul de gaz al unui cazan de încălzire centrală și consumul de energie electrică al unei pompe de căldură.

Câtă energie electrică consumă o pompă de căldură?

Pentru a răspunde corect la întrebarea despre consumul de energie al unei pompe de căldură, trebuie mai întâi să cunoaștem răspunsul la alte două întrebări, și anume:

 1. Câtă energie este necesară pentru a încălzi, a furniza apă caldă și a răci o casă?
 2. Cu ce ​​eficiență poate pompa de căldură să transforme căldura din mediu în căldură utilă și (dacă este necesar) să răcească în mod activ o casă?

De exemplu pentru o casa de 150mp in zona climatica 3-4 din Romania cu o izolatie de 10cm grosime polistiren, o pompa de caldura aer-apa consuma estimativ intre 4500 si 6000 kWh pe intreg anul, pentru incalzire si apa calda menajera.

Pentru aceiasi casa o pompa de caldura sol-apa consuma estimativ intre 3000 si 5000 kWh pe intreg anul.

 

Energia necesară

Răspunsul la prima întrebare depinde în principal de așa-numita cerință de căldură a casei tale. Necesarul de căldură este determinat de o serie de factori, cum ar fi:

 1. dimensiunea casei tale
 2. gradul de izolare al casei tale
 3. numărul de persoane din gospodăria ta
 4. cantitatea dorită de apă caldă

O casă mare, moderat izolată are în mod natural un necesar de căldură mai mare decât o casă mică bine izolată. Și cineva care face o baie abundentă în fiecare zi folosește mai multă apă fierbinte decât cineva care face doar un duș scurt dimineața.

În ceea ce privește răcirea, o pompă de căldură apă/apă cu răcire pasivă utilizează foarte puțină energie electrică deoarece compresorul nu pornește în acest caz. Dacă optați pentru o pompă de căldură aer/apă, aceasta va avea nevoie de un compresor, un cost datorat energiei electrice necesare de care este nevoie.

Consum de energie și eficiență

Eficiența fiecărei pompe de căldură se exprimă într-un număr: COP .

Se aplică următoarele: cu cât COP este mai mare, cu atât pompa de căldură folosește mai puțină energie electrică pentru a furniza o anumită cantitate de căldură. De exemplu, dacă pompa dvs. de căldură are nevoie de 1 kWh de energie electrică pentru a furniza 6 kWh de căldură utilă, COP este 6/1 = 6,0. În acest exemplu, cu 1 kWh de energie electrică, se extrag din mediu 5 kWh. Acest principiu înseamnă că pompa de căldură poate atinge o eficiență de până la 600% –  condiția fiind  ca instalarea să facă acest lucru posibil.

Cu ajutorul COP puteți compara eficiența diferitelor pompe de căldură. Într-un articol mai amplu veți găsi mai multe informații despre COP și SCOP aferent (= randamentul sezonier pe un an întreg).

Exemplu de energie termica produsa in functie de temperatura exterioara pentru o pompa de caldura AER-Apa

Pentru răcire, eficiența este denumită așa-numitul EER (raport de eficiență energetică). De exemplu, dacă o pompă de căldură folosește 1 kWh de energie electrică pentru a elimina 4 kWh de căldură din casa ta (astfel încât casa ta să fie răcită), EER pentru răcire este 4/1 = 4,0.

nibe romania

Pompa de caldura nu este un concept nou pe piata

Exista diverse prejudecati cand vine vorba de pompele de caldura. Ua dintre aceste prejudecati este ca o pompa de caldura este o noua inventie. Nu este adevarat, pompele de caldura exista pe piata de mai bine de 40 ani.

nibe romania

Viata durabila si incalzirea: o privire asupra viitorului electric

O pompa de caldura ar trebui sa reziste fara probleme 15-20 ani. Acest lucru este posibil atunci cand alegeti sistemul potrivit. Prin umare informati-va bine despre optiunile pentru o pompa de caldura.

nibe romania

Panouri fotovoltaice + pompa de caldura NIBE

Descopera cea mai buna solutie de pe piata,
cu panourile fotovoltaice NIBE PV

Citeste mai multe >>>

nibe romania

NIBE S2125 - Cel mai silentios model aer-apa de la NIBE

Noul model special conceput atat pentru cladiri noi
cat si pentru cele existente

Citeste mai multe >>>

nibe romania

Pompa de caldura economica SOL-Apa NIBE S1255

Pompa de caldura sol-apa inteligenta cu
boiler integrat de inalta calitate

Citeste mai multe >>>

nibe romania

Cata energie electrica consuma o pompa de caldura ?

O pompă de căldură extrage energie din mediu și o transformă în căldură utilizabilă pentru încălzire centrală și apă caldă sau răcire. În acest proces, compresorul și alte părți ale pompei de căldură folosesc energie electrică.

Formular de contact

  Adresa de email *

  Nr. telefon (daca doresti sa te sunam)

  Judetul *

  Suprafata utila cladire (mp) *

  Cu ce va incalziti in prezent ?

  Ce tip de bransament electric aveti ?

  Ce fel de izolatie aveti ?

  Ce tip de ferestre aveti ?

  Doriti sa atasati planurile casei ? (doar fisiere: .pdf / .jpg / .doc - max 25Mb)


  Informatii suplimentare

  Permisiuni de Marketing in conformitate cu GDPR

  TRUST EURO THERM SRL va folosi informațiile pe care le furnizați pe acest formular pentru a lua legatura cu dvs, și pentru a vă oferi actualizări și informatii. Făcând click pentru a trimite acest formular, confirmați că informațiile pe care le furnizați vor fi transferate catre noi pentru procesare în conformitate cu Politica de confidențialitate & Termenii si conditiile TRUST.