Select Page

Functionarea inteligenta a pompelor de caldura NIBE  – cum iti asigura un confort si consum redus in acelasi timp.

 

  Autor: Mihnea Anicai – Inginer TRUST
   5 Decembrie 2022 | 11.22


Logica de funcționare

Modul cel mai întâlnit de control al echipamentelor ce furnizează căldură către un imobil îl reprezintă termostatul sau termostatele ambientale ce dau o comandă on-off, în funcție de temperatura setată de către utilizator.  

Un astfel de control va furniza multe porniri (multe comenzi on-off) echipamentelor ce produc căldură. Dacă în cazul unei centrale, aprinzătorul nu este puternic afectat de numărul porniri, “inima” pompei de căldură, compresorul, are durata de viață invers proporțională cu numărul de porniri – opriri.

Mai mult, o funcționare ciclică de acest gen este ineficientă energetic întrucât căldura nu este disipată constant către casă, încărcând masele din interior.

nibe romania

Curba de încălzire - răcire

Este ușor de intuit faptul că un imobil necesită o cantitate diferită de căldură în funcție de ”frigul de afară”. Puterea necesară în octombrie sau noiembrie nu este aceeași cu cea din nopțile din ianuarie. Echipamentele cu automatizare mai avansată au introdus posibilitatea de a produce căldură în funcție de evoluția temperaturii exterioare. Cu cât este mai rece, cu atât echipamentul produce mai mult.

S-a încălzit afară?
Echipamentul va produce mai puțin, comparativ cu nevoie casei. Această evoluție a producției de căldură se numește curbă de funcționare. 

Obiectivul curbei este de a menține aceeași temperatură interioară indiferent de temperatura exterioară. 

nibe romania

Conform graficului de mai sus, utilizatorul isi va alege felul in care evolueaza productia de caldura in functie de temperatura exterioara. O casa mai bine izolata, va avea nevoie de mai putina caldura fata de o casa mai slab izolata chiar si cand afara este rece. Un sistem de incalzire radiant va avea, la fel, nevoie de o temperatura mai scazuta decat un sistem de incalzire pe radiatoare chiar si cand afara este mai rece. 

nibe romania

Automatizarea inteligentă Grade Minut

Odată stabilit felul în care echipamentul se adaptează și furnizează căldura eficient către locuință, trebuie găsite soluții pentru funcționarea acestuia. Provocare o reprezintă atât posibilitatea de a furniza cele cerute, dar, mai mult, realizarea acestor taskuri într-un mod sustenabil și pe o durată cât mai lungă de timp. 

NIBE vine cu următorul algoritm de calcul ce se contorizează în Grade Minut, sau Degree Minutes. Numele este ales pentru ușurința înțelegerii, întrucât este un calcul între 2 temperaturi (deci în grade), care se realizează în fiecare minut. 

Beneficii concrete si fiabilitate pentru intreg sistemul

În funcție de curba setată, de temperatura de interior și de weather control, pompa de căldură NIBE va calcula o “temperatură de calcul”. Va realiza diferența intre temperatura de calcul și temperatura reală de pe senzorul de pe conducta de tur, care pleacă către casă. 

Ex: temperatură calculată 35grd, temperatură pe conducta tur 30grd

35 – 30 = -5 grade minut 

Calculul se realizează în fiecare minut. Luând în considerare faptul că afară este rece, se mai cedează puțină căldură către casă, temperatura de pe conducta tur este acum 28 grd. Temperatura calculată rămâne 35grd. 

35 -28 = -7 grade minut

Automatizarea NIBE va aduna aceste grade minut împreună, rezultând în acest caz, -12 grade minut. Calculul continuă în fiecare minut, iar la o valoare de -60 grade minut pornește compresorul. 

Pe măsură ce compresorul funcționează și generează căldură, temperatura de pe tur va creste și va ajunge să depășească temperatura calculată. În acel moment diferența de temperaturi va fi pozitivă și suma totală a gradelor minut va începe să crească. 

La momentul în care valoarea gradelor minut a atins valoare 100, compresorul se va opri. Se consideră că pentru acel minut, necesarul a fost asigurat.

Această oprire nu înseamnă o funcționare ciclică, întrucât vine următorul minut, iar calculul acesta continuă la nesfârșit.

În automatizarea pompei de căldură NIBE se regăsesc mai multe valori ale gradelor minut ce au atribuite comenzi. În cazul utilizării unei unități compacte NIBE VVM, care este echipată cu un auxiliar electric în trepte, anumite valori ale gradelor minut negative vor porni câte o treaptă a auxiliarului. 

Pentru răcirea spațiilor, este utilizat același limbaj de comunicare al gradelor minut (DM). Se va schimba sensul de creștere al valorilor DM, în sensul că cerința va fi marcată de valori crescute pozitive, spre deosebire de cele negative, corespunzătoare procesului de încălzire al locuinței.

Se poate observa faptul că un control automat (la nivel de minut) a temperaturilor dintr-un sistem de încălzire/răcire a unei locuințe este o abordare avansată, sigură, ce produce un confort sporit în comparație cu un reglaj făcut de utilizator și cu o funcționare ciclică on-off. Pur și simplu nu avem suficient timp pentru a ne regla sistemul în fiecare minut. 

nibe romania

Iti place acest articol ? Vrem si noi sa stim !
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (5 voturi, media voturilor: 5.00)
Loading...

Aboneaza-te la noutatile noastre