Select Page

Integrarea panourilor fotovoltaice in automatizarea pompelor de caldura NIBE

 

trust expertAutor: Adrian Maftei – Inginer Service
8 Septembrie 2021 | 14:17

 


Care sunt avantajele ?

Pompele de caldura NIBE S impreuna cu panourile fotovoltaice va ofera un sistem eficient de control si de utilizare a energiei electrice produse. 

Regleaza automat climatul interior si parametrii apei calde menajere astfel incat sa utilizeze cu prioritate energia electrica produsa de panourile solare proprii si sa faca economie la energia electrica consumata din reteaua de alimentare.

In aceeasi aplicatie (myUplink) sunt centralizate atat informatii de la sistemul de incalzire/ racire preparare apa calda cat si informatii referitoare sistemul de panouri fotovoltaice ceea ce usureaza exploatarea echipamentelor.

Cum lucreaza sistemul ?

Panourile fotovoltaice pot fi integrate in sistemul NIBE S in doua moduri principale:

  • utilizand interfata de comunicare NIBE model EME 20
  • utilizand protocolul de comunicare ModBus

1. Integrarea utilizand interfata de comunicare EME 20

Integrarea panourilor fotovoltaice in automatizarea pompelor de caldura

Invertoarele Goodwe  furnizate de NIBE contin ca si accesoriu standard adaptorul EME20  care permite comunicarea dintre invertorul de solar si sistemul NIBE S. 

In acest mod sistemul NIBE S stie in fiecare moment ce cantitate de energie electrica produc panourile fotovoltaice si poate sa reactioneze astfel incat sa utilizeze cat mai eficient energia electrica produsa local. 

In meniul 4.2.2 se poate selecta sistemul in care se acumuleaza energie electrica produsa suplimentar de panourile fotovoltaice (mai mult decat se consuma de instalatia interioara, la un moment da) si transformata in energie termica. Astfel energia suplimentara poate fi stocata in instalatia termica prin cresterea curbei de incalzire sau de racire cu o treapta, in boilerul de apa calda prin trecerea pe regim de temperatura ridicata sau in piscina prin cresterea temperaturii setate cu un grad.

EME 20 gestioneaza automat astfel incat sistemul sa utilizeze energia conform cu setarile de mai sus si cu puterea electrica produsa de panouri.

Pot fi vizualizati in myUplink mai multi parametri asociati panourilor fotovoltaice : puterea instantanee, puterea medie , energia produsa si modul de utilizare a energiei electrice suplimentare produse de panoul fotovoltaic.

Totodata  sistemul NIBE va poate trimite mesaje de alarma prin myUplink in situatia in care invertorul de solar are o problema sau detecteaza o problema in reteaua electrica de alimentare.

Cu ajutorul unui contor de energie electrica suplimentar ce poate fi montat pe partea de utilizare si cu iesirea de impulsuri conectata in sistemul NIBE se poate masura energia electrica consumata. 

De asemenea se poate prioritiza consumul astfel incat, in instalatia de utilizare sa se foloseasca cu prioritate energie electrica produsa de panourile fotovoltaice.

Integrarea panourilor fotovoltaice in automatizarea pompelor de caldura
Integrarea panourilor fotovoltaice in automatizarea pompelor de caldura

2. Integrarea utilizand protocolul Modbus

Incepand cu versiunea de soft 2.5.1 la sistemul NIBE S pot fi conectate invertoare solare cu comunicare Modbus cu standardul Sunspec. Acest protocol este adoptat de cea mai mare pare a furnizorilor de invertoare fotovoltaice si permite transferul de informatii de la  invertorul de solar catre sistemul NIBE S. 

Integrarea panourilor fotovoltaice in automatizarea pompelor de caldura

Functionarea sistemului este similara cu varianta 1 (cu EME20) dar pot fi integrate sisteme fotovoltaice de la alti furnizori de invertere (de exemplu Fronius)

Pentru conectare se utilizeaza un portul Modbus TCP din invertor si portul RJ45 din sistemul Nibe S. Pentru a utiliza aceasta functie verificati intotdeauna in lista de caracteristici a invertorului daca acesta are posibilitatea de conexiune Modbus TCP SunSpec (vezi exemplu mai jos)

panouri solare fotovoltaice

Accesand link-ul urmator , puteti gasi o lista a echipamentelor certificate Sunspec:

https://sunspec.org/certified-registry/

Iti place acest articol ? Vrem si noi sa stim !
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (8 voturi, media voturilor: 4.88)
Loading...

Aboneaza-te la noutatile noastre