Select Page

Cum scăpăm de poluarea cu radon din casele noastre ?

trust expert  Autor: Vlad Anicai – Inginer TRUST
  22 Mai 2020 | 10:04

 


Radonul este un gaz inodor și incolor care se formează în urma dezintegrării uraniului din pământ. Acesta este deosebit de periculos, fiind a doua cauza de cancer la plămâni după fumat.

Radonul se infiltrează în case și alte clădiri din rocile ce conțin uraniu-238, care emite radon. Radonul intră în fundațiile de beton și pivnițe prin crăpături, prin țevile de apă și gaz.

Expunerea la radon crește riscul de cancer; concentrații mari de radon pot fi la fel de dăunătoare sănătății precum fumatul unui carton de țigări în fiecare zi.

Radonul este cauza numărul 1 în ce privește cancerul de plămâni la nefumători și a doua cauză a cancerului de plămâni, în general. Expunerea la radon provoacă aproximativ 20 de mii de decese în fiecare an.

poluarea cu radon

Poluarea cu radon in Romania

Studiile realizate arată că sunt județe în România unde nivelul concentraţiei de radon este foarte ridicat și ajunge în locuințe. În plus, materialele de construcţie cumpărate din aceste zone sunt mai contaminate decât în alte zone.

Cele 16 judeţe sunt Alba, Arad, Bihor, Bistriţa-Năsăud, Braşov, Caraş-Severin, Cluj, Covasna, Harghita, Hunedoara, Maramureş, Mureş, Sibiu, Sălaj, Satu Mare şi Timiş. Transilvania, în general, este zona cea mai expusă la creşteri ale radonului din aer, dar şi marile aglomeraţii urbane: Bucureşti, Iaşi, Timișoara, Constanţa şi Braşov.

În orice casa, veche sau nouă, cu sau fară subsol, chiar și bine izolată, se poate găsi radon. Acesta poate proveni din materialele utilizate la construcția casei (pământ, piatră cărămidă etc.) Contribuția cea mai mare la creșterea concentrației de radon la interiorul casei o are gipsul folosit la materialele de acoperire a pereților interiori. 

Concentraţia radonului în locuinţe creşte pe timpul nopţii, când apare o acumulare puternică datorită reducerii ventilaţiei naturale şi se reduce semnificativ dimineaţa la deschiderea ferestrelor şi uşilor.

poluarea cu radon

Harta radonului din Romania 2018 – Sursa: Centrul comun de cercetare al Comisiei Europene

Prevenirea poluarii cu radon din casele noastre

Metodele uzuale de prevenire a contaminării cu radon sunt:

  • etanșarea fisurilor și spațiilor rezultate prin tasări;
  • utilizarea unor membrane “antiradon” pentru împiedicarea pătrunderii radonului din sol;
  • ventilarea mecanizată a încăperilor pentru reducerea concentrației de radon.

Ventilatia mecanizata rezidentiala centralizata

Ventilația mecanizată este o metodă pe care țările Franța, Italia, SUA și Canada au adoptat-o ca metodă de prevenire pentru fiecare casă nouă în construcție. Aceștia introduc aer proaspăt în încăperi, evacuând aerul viciat, încărcat cu radon, la exterior.

Prin această variantă, însă, pierderile de căldură sunt destul de mari. SABIANA a reușit să găsească soluția la această problemă, prin producerea unității de ventilație cu recuperare de căldură ENY Smart. Acesta are un schimbător de căldură hexagonal în contracurent care în momentul introducerii aerului proaspăt, recuperează 92,5% din căldură extrasă transformând-o în aer curat, introdus în interiorul spațiului de locuit.

Unitățile practic înlocuiesc aerul viciat cu radon de la interior cu aer filtrat provenit din exterior, gratie unor filtre cu o eficiență ridicată, clasa F7. De asemenea, pe intrarea secțiunii de extracție este montat un filtru de clasă medie M5 care are rolul de a preveni pătrunderea în echipament a oricăror impurități.

Senzorul de umiditate localizat în tubulatura de extracție previne apariția și răspândirea mucegaiurilor și a bacteriilor, mărind debitul de aer proaspăt în scopul restabilirii nivelului de umiditate corespunzător.

poluarea cu radon

Ventilatia rezidentiala SABIANA Energy Smart

Un sistem de ventilatie cu recuperare a caldurii SABIANA Energy Smart (Italia) va permite sa improspatati continuu aerul din locuinta fara a mai trebui sa deschideti geamurile, iar praful si alte microorganisme nu vor mai patrunde in interiorul spatiului de locuit.

Cu SABIANA Energy Smart, problema igrasiei si a umezelii va fi eliminata, iar improspatarea aerului in interior se va face fara pierderi de caldura.

Un alt avantaj al acestor echipamente este ca recupereaza cea mai mare parte din energia termica care in mod normal se pierde in momentul in care ati vrea sa deschideti ferestrele casei dvs. pentru aerisire.

Recuperatoarele SABIANA Energy Smart sunt certificate Passivhaus si sunt echipate cu un sistem automat centralizat de control al debitului de aer actionat de un senzor de umiditate integrat.
Daca doriti mai multe detalii despre cum functioneaza recuperatoarele de caldura Energy Smart, CLICK AICI

Cladirile noi, care nu au fost incalzite, necesita pe langa incalzire si un proces de dezumidificare.

Extragerea umiditatii din elementele de constructie (betoane, tencuieli, sape, etc) este un proces lent, care se intinde pe parcursul a doi ani indiferent de sursa de incalzire utilizata (pompa de caldura, cazan pe lemne, peleti, gaz, etc.) iar un sistem de ventilatie cu recuperarea caldurii SABIANA Energy Smart poate contribui semnificativ la reducerea acestui interval, fara costuri suplimentare de energie.

legionella
Sabiana s-a gândit mai departe la eficiența sistemului și confortul clienților și a prevăzut o funcție de by-pass care întrerupe complet utilizarea unității de recuperare pentru a permite funcționarea 100% în modul free-cooling (sau free-heating).

Astfel, aerul proaspăt este filtrat și introdus în încăperi pentru a răci temperatura din casă la valoarea setată de utilizator atunci când valorile temperaturii exterioare sunt mai joase față de cele interioare.

La cerere, toate modelele din gama Energy Smart pot fi echipate cu filtrul exclusiv Sabiana Crystall.

În prezent, filtrarea electrostatică este considerată unul dintre cele mai avansate sisteme de captare a particulelor existente într-un flux de aer, capabil să asigure o eficiență ridicată și durabilă cu cele mai mari beneficii în raportul calitate / preț, având în vedere și durata sa mai mare comparativ cu orice alt tip de filtru .

Cat costa un sistem de ventilatie rezidentiala SABIANA ?

Pentru o casa de 120-150 mp pretul unui aparat de ventilatie de inalta eficienta cu recuperare de caldura Sabiana Energy Smart este de 8.100 lei.

Bugetul estimativ pentru o lucrare completa este de 22.000 de lei (TVA inclus)

Contine:

  • recuperator de caldura Sabiana fabricat in Italia,
  • controler multifunctional cu posibilitatea de conectare la un sistem BMS (Building Management System),
  • tubulatura flexibila antistatica si antibacteriana,
  • valve si grile de introducere si evacuare aer,
  • sistem de protectie la inghet a recuperatorului,
  • materiale montaj si manopera.

Cere o oferta customizata

    Adresa de email *

    Numar de telefon *

    Judetul dumneavoastra *

    Suprafata utila (mp) *

    Informatii suplimentare

    Permisiuni de Marketing in conformitate cu GDPR

    TRUST EURO THERM SRL va folosi informațiile pe care le furnizați pe acest formular pentru a lua legatura cu dvs, și pentru a vă oferi actualizări și informatii. Făcând click pentru a trimite acest formular, confirmați că informațiile pe care le furnizați vor fi transferate catre noi pentru procesare în conformitate cu Politica de confidențialitate & Termenii si conditiile TRUST.

    Iti place acest articol ? Vrem si noi sa stim !
    1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (11 voturi, media voturilor: 4.82)
    Loading...

    Aboneaza-te la noutatile noastre