Select Page

Cum sa alegi tubulatura pentru ventilatie

 

marian biro  Autor: Marian Biro – Inginer TRUST
  12 Iulie 2022 | 19:37

 


Sistemul de distributie a aerului sau tubulatura este foarte important, si in foarte multe cazuri se face rabat la calitate in detrimentul pretului, desi acest lucru se va vedea mai tarziu in folosirea zilnica a unei ventilatii cu recuperare de caldura.

Sistemul garantează un schimb continuu de aer, controlul poluanților interiori, proliferarea ciupercilor, a mucegaiului și eliminarea poluanților din exterior. Prin reducerea prezenței polenului și a altor particule, garantează o calitate mai bună a vieții, chiar și pentru cei care suferă de alergii

La ce sa te uiti cand cumperi tubulatura pentru ventilatie

  1. Proprietatile anti-bacteriene ale tubulaturii si a intregului sistem de distributie a aerului.
  2. Functie anti-statica a tubulaturii si a elementelor din sistem
  3. Etansietatea sistemului de ventilatie
  4. Rezistenta mecanica la compresiune
sabiana

1. Proprietatile anti-bacteriene

Aceasta caracteristica antibacteriană a canalelor nu este greu de obtinut in conformitate cu ISO 22196, diferenta dintre produse este data de durata de timp in care acest tratament isi mentine eficienta.

Solutia Sabiana de tratare a peretelui intern cu aditivi din ioni de argint se dovedeste a fi durabila in timp, deoarece substanta se fixeaza si se impregneaza in peretele intern al tubulaturii.

Exista pe piata diferite sisteme de tubulaturi dar tratamentul antibacterian expira in doar 24 de ore, dupa efectuarea testelor.

tubulatura pentru ventilatie

2. Functie anti-statica a tubulaturii si a elementelor din sistem

Aceasta proprietate impedica aderarea particulelor la suprafata interna a tubulaturii, si in acest fel, instalatia ramane curata mai mult timp, iar mentenanta este mai rara.

Valoarea antistatica ar trebui sa fie sub 10^12 Ohm.

3. Etansietatea sistemului de ventilatie

Etanseitatea la aer (+/- 2000 Pa): sistemul nostru are clasa D pentru etanseitate, conform standardelor EN 12237 si EN 17192.

Daca la sistemul deja montat apar scapari de aer, ventilatoarele vor functiona din greu atat pentru corectarea scurgerilor, cat si pentru ventilarea camerelor. Acestea vor determina cresteri ale nivelului de zgomot si ale consumului de energie electrica.

4. Rezistenta mecanica la compresiune

Rezistenta la presiunea externa: 200 mm beton peste tubulatura.

sabiana

Alte caracteristici

Producatorul trebuie sa furnizeze instructiuni de intretinere a sistemului (cu indicarea dispozitivelor care pot fi folosite pentru prevenirea deteriorarii acestuia).

Toate aceste prevederi sunt incluse in Sistemul de management al calitatii TÜV SÜD pe care sistemul nostru il utilizeaza, care asigura teste si pentru urmatoarele caracteristici:
– temperatura de lucru: -20 ° / + 60 °C;
– declaratie privind materialele utilizate pentru toate componentele (utilizarea materiei prime regranulate sau materie prima macinata nu este permisa);
– dimensiunile si tolerantele intregului sistem trebuie declarate;
– clasa E de rezistenta la foc, conform standardului EN 1350-1-1;
– rezistenta la presiunea externa: 200 mm beton peste tubulatura
– raza de curbura;
– flexibilitatea tubului;
– emisii de substante volatile: lipsa
In prezent, aproape toti producatorii de tubulatura evita sa declare conformitatea cu standardul EN 17192, exceptie facand Valsir si Fitt (producatori italieni)

Alegeti inteligent, altfel va costa mai mult ulterior

Tubulatura de ventilatie este parte din casa dvs, ca si instalatia de apa aceasta trebuie sa fie de calitate, altfel apar probleme pe parcurs, si este mult mai greu si mai costisitor sa schimbati tubulatura odata ce toata casa e finisata.

Deoarece acesta nu este un standard armonizat (adoptat de una dintre organizațiile europene de standardizare), nu poate beneficia de marca “CE”. Astfel, din pacate, unii producatori vor continua sa utilizeze materii prime macinate, regranulate si topite – nefiind restrictionati de nicio prevedere “legala”.

Iti place acest articol ? Vrem si noi sa stim !
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (3 voturi, media voturilor: 5.00)
Loading...

Aboneaza-te la noutatile noastre