Constructia Premium care face diferenta la pompele de caldura aer-apa NIBE
Autor: Claudiu Rafa – Inginer Service
19 Aprilie 2022 | 09.01
Ca orice producator de renume, NIBE Suedia a investit foarte mult in dezvoltarea sistemelor de pompe de caldura, avand in spate peste 70 ani de experienta si investitii constante in fabrica si centrele de dezvoltare din orasul Markaryd Suedia.
In acest caz discutam despre nevoia de a perfectiona un sistem aer-apa, pentru a “stoarce” sau extrage si ultimul watt de putere, si pentru a furniza o pompa de caldura cu adevarat premium, construita sa reziste zeci de ani.
Condensul rezultat din degivrare la pompele aer-apa
Sursa de căldură pentru pompele de căldură aer-apă este aerul exterior.
Acesta contine în permanență o cantitate mai mare sau mai mică de umiditate. In timpul funcționării pompelor de căldură, pentru facilitarea trasferului termic, vaporizatorul poate atinge valori de temperatură foarte scăzute chiar sub valoarea temperaturii punctului de rouă și astfel umiditatea conținută de aerul exterior condensează iar la valori negative îngheață.
Nu ignorati apa de condens rezultata degivrarii
Gheața sau zăpada depusă, blochează trecerea aerului, influențând negativ performanța tuturor pompelor de căldură aer-apă indiferent de marcă, formă sau capacitate.
Această gheață este îndepărtată periodic prin topire cu ajutorul vaporilor calzi în procesul reversibil de degivrare, pentru a facilita din nou accesul aerului prin bateria vaporizator.
In urma degivrării rezultă o cantitate de apă de până la 50 litrii / 24h, cantitate ce este colectată de tava de condens și deversată la canalizare.
Inovatia suedeza de la NIBE
In perioadele cu temperaturi negative tava de condens trebuie încălzită pentru a preveni înghețarea condensului ce poate duce la avarierea echipamentului.
Daca la majoritatea pompelor de căldură de pe piață, pentru menținerea temperaturilor pozitive în tava de condens, se utilizează rezistențe electrice cu valori între 80 și 300 W, la modelele NIBE F2120 si S2125, inginerii suedezi au dezvoltat o metodă ingenioasă pentru eliminarea acestui consumator de energie electrică obținând astfel o eficientizare a consumului.
Tava de condens incalzita cu circuitul frigorific, nu cu rezistente electrice
A fost dezvoltată o noua metoda prin modificarea traseului frigorific si alungirea acestuia in prelungirea tăvii de condens, aceasta fiind astfel încălzită cu ajutorul circuitului frigorific nemaifiind nevoie de rezistente electrice .
Economie la energie gandita de inginerii suedezi
O rezistenta clasica care incalzeste tava de condens consuma destul de mult:
La un calcul simplu estimând o functionare de circa 10 ore /zi * 30 zile *150 W rezultă un consum de 45 kWh/lună.
Daca discutăm de un consum lunar al PDC de circa 600 kWh acesti 45 kWh reprezintă 7,5 % . Pentru o rezistentă mai mare procentul poate fi chiar dublu.
De ce sa dai bani pe 45 kWh lunar, cand poti alege o pompa de caldura gandita sa fie economica precum NIBE F2120 sau S2125.
Vaporizator performant = eficienta energetica
Pompele de caldura AER-Apa sunt programate sa faca operatiunea de defrosting sau dezghetare a evaporatorului pentru a avea o eficienta sporita in realizarea celor patru cicluri ale unui circuit frigorific: compresia > condensatia > expansiunea > evaporarea.
Lipsa operatiunii de dezghetare duce la scaderea eficientei, cresterea consumului si in final la defectarea pompei de caldura.