Select Page

Cele mai frecvente intrebari si raspunsuri despre pompele de caldura

 

trust expertAutor: Elissa Anicai – Specialist Comunicare
7 Februarie 2023 | 15.25


Întrebări multe

Suntem conștienți că pompele de căldură pot părea complicate și că acest lucru poate duce la scepticism în ceea ce privește tehnologia. Experții noștri sunt aici pentru a explica unele dintre concepțiile greșite comune despre pompele de căldură și instalarea acestora, astfel încât să puteți fi mai încrezători atunci când investiți într-o pompă de căldură pentru a furniza căldură mai curată și mai ieftină pentru casa dumneavoastră.

Soluțiile ecologice și eficiente, cum ar fi pompele de căldură cu sursă de aer, reprezintă viitorul sistemelor de încălzire domestică. 

Cele mai frecvente intrebari despre pompele de caldura

1. Pompele de căldură aer apă sunt zgomotoase ?!

Cele mai multe produse de încălzire emit un nivel scăzut de zgomot, inclusiv cazanele tradiționale pe gaz. De fapt, cazanele au un nivel de zgomot similar cu cel al pompelor de căldură moderne cu sursă de aer.

Tehnologia pompelor de căldură evoluează în mod constant, iar multe unități vin acum cu comenzi inteligente ale compresorului, care permit sistemelor să funcționeze cât mai silențios posibil. Pompele de căldură NIBE sunt, de asemenea, echipate cu un mod silențios. Acesta permite sistemului să funcționeze la un volum mai mic atunci când este necesar; de exemplu, noaptea.

Instalarea eficientă este esențială atunci când vine vorba de reducerea la minimum a zgomotului produs de un sistem. Este important ca un calcul al presiunii sonore MCS 020 (sistem de certificare a microgenerării) să fie completat pentru a respecta reglementările de planificare.

De asemenea, unitatea pompei de căldură trebuie amplasată pe o bază sigură. NIBE oferă pompe de căldură cu sursă de aer cu picioare reglabile în mod standard, precum și suporturi antivibrație suplimentare pentru unitățile care stau pe podea, pentru a reduce nivelul de zgomot.

Cele mai frecvente intrebari despre pompele de caldura

2. O instalație de pompă de căldură aer apă ocupă mult spațiu

În interiorul casei, o pompă de căldură cu sursă de aer necesită, de obicei, doar puțin mai mult spațiu decât un cazan pe gaz. De asemenea, va trebui să rezervați o zonă pentru un boiler de apă caldă. Unitatea exterioară poate avea o lățime de doar 1 m, deși dimensiunile tind să varieze în funcție de mărimea casei.

Atunci când vă poziționați pompă de căldură aer apă, este necesară o zonă liberă în jurul unității pentru a permite libera circulație a aerului. Acest lucru este esențial pentru a evita recircularea aerului mai rece pe care pompa de căldură îl disipează de obicei din partea frontală a unității.

Aceste distanțe de spațiu liber sunt specifice fiecărui producător, dar, ca regulă generală, trebuie să se prevadă cel puțin 1 m în fața pompei de căldură, plus 50 mm până la 300 mm în spate și în lateral.

Cele mai frecvente intrebari despre pompele de caldura

3. Este dificil să găsești instalatori buni de pompe de căldură !!

Din ce în ce mai mulți ingineri se recalifică și se alătură unor programe precum programul nostru de parteneriat – și ne așteptăm ca baza de instalatori să continue să crească rapid pentru a corespunde cererii de pompe de căldură, competențele fundamentale pentru cazane și pompe de căldură fiind aceleași.

4. Va trebui să-mi înlocuiesc toate radiatoarele atunci când instalez o pompă de căldură ?

Nu este întotdeauna cazul. De fapt, multe locuințe cu radiatoare sunt deja potrivite pentru instalarea unei pompe de căldură.

Singurul mod în care instalatorii pot confirma dacă radiatoarele trebuie înlocuite sau modernizate cu panouri mai mari, este prin calcule complete ale pierderilor de căldură pentru fiecare cameră în parte.

În casele izolate la un standard decent, lucrările ar trebui să fie minime. Multe proprietăți necesită doar modificări minore, cum ar fi echilibrarea corectă a robinetelor de radiator pentru a asigura o distribuție uniformă a căldurii.

Citeste mai multe despre folosirea radiatoarelor cu pompele de caldura in acest LINK >>> https://www.trust-expert.ro/folosirea-radiatoarelor-cu-pompe-de-caldura

Cele mai frecvente intrebari despre pompele de caldura

5. Pompele de căldură cu sursă de aer nu vor funcționa dacă este frig afară !

Deși pare o presupunere corectă, având în vedere că pompele de căldură cu sursă de aer extrag căldura din atmosferă, aceasta nu este adevărată.

Pompele de căldură pot funcționa eficient la temperaturi de până la -25°C. Acest lucru se datorează faptului că 0°C este diferit de 0 absolut (zero kelvin, sau -273°C), unde nu există deloc căldură. La orice temperatură peste zero absolut, există, din punct de vedere tehnic, o anumită cantitate de căldură care poate fi utilizată.

Pompele de căldură NIBE sunt construite pentru climatele scandinave, care sunt mai reci decât cele pe care le întâlnim în România. Astfel, puteți fi siguri că pompa de căldură cu sursă de aer va continua să vă mențină casa confortabilă și caldă pe tot parcursul lunilor de iarnă.

Cele mai frecvente intrebari despre pompele de caldura

6. Va trebui să înlocuiesc conductele sistemului de încălzire ?

Există o concepție greșită frecventă conform căreia, la instalarea unei pompe de căldură, va trebui să se îndepărteze și să se înlocuiască țevile de microtuburi existente pentru a permite funcționarea acesteia. Acest lucru se bazează pe ideea că țevile sunt prea înguste pentru a furniza căldura necesară radiatoarelor la debitul sistemului de pompă de căldură.

Acest lucru nu este întotdeauna așa, iar un calcul complet al pierderilor de căldură pentru fiecare cameră în parte va determina dacă țevile existente sunt adecvate și va confirma măsurile care trebuie luate.

Programul nostru include cursuri de formare în domeniul proiectării sistemelor de încălzire pentru a vă asigura că vi se recomandă cel mai eficient sistem de pompe de căldură, adaptat la nevoile locuinței dumneavoastră.

7. Pompele de căldură cu sursă de aer nu furnizează apă caldă eficientă

Pompele de căldură se asociază cu butelii de apă caldă pentru a acoperi atât nevoile de încălzire, cât și cele de apă caldă. De asemenea, acestea pot fi utilizate ca parte a unor instalații de stocare termică foarte eficiente.

Pentru oricine este îngrijorat de lipsa de spațiu, există noi soluții de economisire a spațiului care sunt în curs de dezvoltare pentru a permite stocarea buteliilor în zone mai puțin utilizate, cum ar fi mansardele și garajele.

8. SCOP și COP sunt identice indiferent de model

Aceste acronime se referă la coeficientul de performanță (COP) și la coeficientul de performanță sezonier (SCOP).

Cifra COP se aplică numai la o anumită temperatură exterioară și de debit la un anumit moment dat. De exemplu, în timpul verii, pompa dumneavoastră de căldură cu sursă de aer va avea un COP foarte ridicat atunci când produce apă caldă. Dar iarna, COP va fi mai mic, deoarece aerul exterior este mai rece și pompa de căldură va folosi mai multă energie pentru a încălzi boilerul de apă caldă.

SCOP este o măsurătoare medie care demonstrează cât de eficientă este pompa de căldură pe o bază anuală. Așadar, SCOP este cel mai bun indicator al performanței ASHP-ului dumneavoastră pe tot parcursul anului.

Cel mai nou model NIBE S2125 se comportă foarte bine atât în lunile de vară, cât și în cele de iarnă, producând un SCOP de 4,8 cu o temperatură de debit de 35°C și de 3,59 cu o temperatură de debit de 55°C.

Pe scurt, pentru fiecare 5 Ron de energie electrică utilizată pentru a face să funcționeze pompa de căldură veți obține o cantitate de căldură de 20,90  / 14,24 lei.

nibe romania
nibe romania

Iti place acest articol ? Vrem si noi sa stim !
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (1 voturi, media voturilor: 5.00)
Loading...

Aboneaza-te la noutatile noastre