Select Page

Ce sunt monitorii de faza si cum iti protejeaza inteligent sistemul cu pompa de caldura NIBE

trust expertAutor: Ovidiu Spiridon – Inginer Service TRUST
2 Martie 2020 | 12:39


Avantajele monitorilor de faza (sarcina electrica)

Pompele de caldura cu inverter NIBE Suedia au incluse din fabricatie sisteme de monitorizare a curentului. Aceste sisteme de monitorizare și control, incluse în pompa de caldura, realizează adaptarea puterii compresoarelor în funcție de valorile setate în meniul NIBE, ale valorilor de curent electric. Aceste valori sunt impuse de puterile electrice aprobate de furnizorul de electricitate pentru fiecare utilizator în parte.

În afara de aceste sisteme incluse din fabricatie, NIBE livrează gratuit si kitul numit “Monitori de faza” pentru pompele de caldura alimentate cu tensiune trifazata 400V (pentru modelele: S1155, S1255, F1145, F1155, F1245, F1255, VVM320, VVM310, VVM500, F1345, F1355).

Monitorii de faza sunt senzori fabricati de firma Noratel Norvegia, sunt conectati in automatizarea pompei de caldura si au un rol activ în menținerea unei funcționări sigure și confortabile a sistemului de incalzire NIBE.

Cum functioneaza inteligent monitorii de faza ?

Inginerii suedezi au gandit acest sistem pentru a obtine mai multe avantaje in functionarea unei pompe de caldura in cadrul instalatiei electrice a casei pe care o incalzeste.

 

  1. Echilibrarea consumului si distribuirea pe fiecare faza de consum
  2. Prioritizarea functionarii compresorului prin decuplarea aditionalelor
  3. Monitorizare si trimitere de alarme in caz de lipsa faza sau inversare faze de la furnizorul de electricitate

1. Echilibrarea consumului si distribuirea pe fiecare faza de consum

Pentru pompele de caldura care funcționează împreuna cu un aditional electric intern, adică inclus în structura pompei de căldură sau în pufferul VVM, monitorii de faza măsoară curentul pe fiecare faza a locuinței și alege fazele cele mai puțin încărcate pentru a distribui în mod echilibrat consumul electric al aditionalul intern, al rezistentelor electrice interne.

În felul acesta locuința va avea rețeaua electrică echilibrata, fara problemele care pot sa apară în cazul dezechilibrarii fazelor.

2. Prioritizarea functionarii compresorului prin decuplarea aditionalelor

La fel de important, în cazul în care puterea alocată de către furnizorul de energie nu este suficientă, kitul de monitori de sarcina prioritizează funcționarea cu un consum redus a compresorului, lasand ca și completare de rezerva (în cazul în care este necesar) funcționarea cu aditionalul electric. 

În cazul depasirii puterii electrice maxim admise, monitorii de faza decupleaza rezistenta electrica, (aditionalul electric), lasand sistemul într-o functionare economica, cu ajutorul compresorului pompei de căldură.

3. Monitorizare si trimitere de alarme in caz de lipsa faza sau inversare faze

In caz de lipsa unei faze sau inversarea fazelor de la furnizorul de electricitate, monitorii de faza semnalizeaza acest lucru automatizarii NIBE prin alarme, pe care utilizatorul in final le poate observa si actiona in cauza.

Astfel puteti sa apelati furnizorul dvs de energie si sa-i oferiti feedback despre avaria din retea, evitand timpii necesari ca tehnicienii sa masoare si sa descopere ce probleme sunt cu racordul dvs de energie electrica.

În acest mod monitorii de sarcina asigura o funcționare sigură, din punct de vedere al echilibrarii fazelor intr-o locuinta care beneficiaza de racord trifazic si totodata economica prin selectia automata a sistemului care are consumul electric mai mic.

Unde se monteaza monitorii de faza de la NIBE ?

Se recomanda montarea monitorilor de sarcina tabloul electric general al clădirii, pentru a putea masura încărcarea fazelor de alimentare pe întreaga locuință.

Doar dacă acest lucru nu este posibil acest kit de montaj poate fi instalat la intrarea în tabloul electric al sistemului de încălzire NIBE. 

Pe fiecare conductor de faza de intrare trebuie instalat un senzor de curent in cutia de distributie, pentru masurarea curentului. Se conecteaza senzorii de curent cu un cablu multifilar care trebuie sa aiba o sectiune de cel putin 0.5mm.

In cazul sistemelor cu mai multe pompe de caldura NIBE, se poate inverconecta prin selectarea unei pompe de caldura ca unitate principala (master), si a celorlalte pompe ca subordonate (slave).

Nu uitati sa activati detectarea fazei din meniul NIBE 7.1.9 pentru o functionalitate completa a sistemului de monitorizare a energiei.

monitorii de faza

Exemplu montaj monitori de faza intr-un tablou electric

monitorii de faza

Iti place acest articol ? Vrem si noi sa stim !
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (16 voturi, media voturilor: 4.69)
Loading...

Aboneaza-te la noutatile noastre