Select Page

Cat de importanta e o pompa de circulatie modulanta intr-o instalatie cu pompa de caldura

 

trust expertAutor: Ovidiu Spiridon – Inginer Service TRUST
15 Aprilie 2019 | 09:11


Ce este pompa de circulatie modulanta ?

In orice instalatie moderna, debitul de agent termic este extrem de important pentru a stabili o eficienta ridicata a echipamentului de incalzire, desi acest aspect este uneori neglijat de proiectanti, instalatori si de utilizatorii finali.

Producatorii de pompe de circulatie au creat echipamente care isi moduleaza turatia in functie de senzorii prezenti in instalatie. Acest lucru se realizeaza pe baza unui management folosind PWM (pulse width modulation) care monitorizeaza in timp real nevoia de a creste sau a micsora turatia pe baza impulsului primit de la o automatizare

PWM (Pulse Width Modulation) este o tehnică folosită pentru a varia în mod controlat tensiunea dată unui dispozitiv electronic. Această metodă schimbă foarte rapid tensiunea oferită dispozitivului respectiv din ON în OFF și invers (treceri rapide din HIGH (5V de exemplu) in LOW (0V).

Mai multe detalii tehnice, explicatii si exemple practice despre sistemul PWM gasiti >> AICI <<

Cum au gandit inginerii de la Grundfos si NIBE pompa de circulatie CPD11

NIBE CPD 11 este rezultatul colaborarii intre Grundfos Danemarca si NIBE Suedia, iar acest tip de pompa de circulatie proiectata special se conecteaza in automatizarea NIBE, fiind controlata in mod direct, astfel incat turatia sa fie in acord cu necesarul de incalzire a intregului sistem.

Pompa de circulatie NIBE CPD 11 este compatibila numai cu sistemele NIBE, si poate fi monitorizata si diagnosticata din sistemul Uplink. Suporta o conectare nativa cu automatizarile NIBE SMO si VVM, si in cazul pompelor de caldura aer-apa este montata intre unitatea externa care produce energie termica, si pufferul sau modulul NIBE UKV.

Protectia impotriva coroziunii
Protectia impotriva coroziunii

Cateva caracteristici principale ale pompei NIBE CPD 11 si care o deosebesc de pompele de circulatie obisnuite

 • Sunt pompe cu viteza controlabila la distanta, de eficienta ridicata cu motor in comutatie electronica (ECM) cu magneti permanenti si convertor de frecventa inclus.
 • Pot fi controlate cu impulsuri digitale cu modulare a frecventei (PWM). In lipsa semnalului PWM pompa funtioneaza pe turatie maxima asigurand circulatia agentului termic si in cazul unui defect al semnalului de comanda.
 • Optimizate în special pentru pompele de căldură geotermale, în termeni de performanta si robustete.
 • Corespund normativelor ErP cerute in normativul european EN16297-3:2012.
 • Este realizata special pentru functionare cu amestec apa si glicol cu temperatura scazuta si cu vascozitate ridicata.

Exemplu: Daca este antigel apa/propylen-glicol cu o concentratie de 50% si temperatura lichidului este de +2grd.C, vascozitateava fi de 15 cSt. Comparata cu apa 100% la 60grd.C (la acelasi debit) inaltimea maxima scade cu 1,0 pana la 1,5m.

 • Corpul este din fonta acoperita electrostatic pentru protectie anticoroziva ce poate fi generata de condensul ce se formeaza la circulatia agentului termic rece.
 • Motorul este protejat impotriva condensului prin 3 orificii de evacuare a condensului iar infasurarile electrice sunt dublu izolate.
 • Sunt ideale pentru functionare in medii cu condens ridicat si datorita faptului ca partea electronica este separata de motor.
 • Beneficiaza de imbunatatirea tehnologiei motoarelor si a sistemelor hidraulice rezultand o eficienta ridicata a pompei.
 • Pot functiona, cu reducerea performantelor pana la o valoare redusa a tensiunii de alimentare (160Vac).
 • Utilizeaza cu pana la 80% mai putina energie electrica decat pompele cu viteza constanta (sau in trepte) conventionale.
 • Utilizeaza cu pana 60% mai putina energie decat pompele cu turatie controlata.

NIBE CPD - fiabilitate garantata de Grundfos Danemarca

NIBE CPD 11 se instaleaza conform manualului de utilizare si functioneaza nativ cu automatizarea Uplink.

Fiabilitatea este dovedita de producatorul Grundfos Danemarca care produce pompe de circulatie pentru orice domeniu din anul 1945.

Gasiti mai multe detalii in manualul de instalare NIBE CPD 11.

Iti place acest articol ? Vrem si noi sa stim !
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (20 voturi, media voturilor: 4.45)
Loading...

Aboneaza-te la noutatile noastre