Select Page

Racire aproape gratuita pe timp de vara cu pompele geotermale NIBE

 

nibe romania Autor: Per Törnkvist – Expert pompe geotermale NIBE Suedia
2 August 2019 | 17:18


Racire activa, racire pasiva sau racire naturala

 

Indiferent de nume, este vorba despre crearea unui climat interior pe timp de vara si racirea cu ajutorul unei pompe de caldura sol-apa sau apa-apa. Poate fi relativ simplu, deoarece pompele de caldura geotermale pot fi ușor echipate pentru a crea racire gratuita in casele incalzite de soarele torid. Expertul in pompe de caldura geotermale Per Törnkvist explica modul in care se realizeaza acest lucru.

In vara anului 2018, mulți proprietari din Suedia au cautat in zadar solutii de racire sau ventilatie pentru casele lor. A dormi la 30 de grade celsius pe timpul unei veri caniculare s-a dovedit a fi extrem de obositor si provocator.

“Dupa o vara fierbinte record in Suedia am avut o mulțime de intrebari despre pompele de caldura NIBE, mai ales daca pot crea si racire. Raspunsul este, desigur, DA și nu necesita o investiție prea mare pentru a transforma sursa de caldura intr-un aer condiționat eficient din punct de vedere energetic”, spune Per.

Racire gratuita

Atunci când ventilatoarele portabile și unitațile de AC s-au topit ca untul la soare, mulți și-au indreptat privirea spre sisteme de incalzire și ventilație. Acestea te incalzesc iarna, iar acum te pot racori si vara.

“Da, pur și simplu racire gratuita, care este extrasa aproape gratuit din sol sau din apa, si ulterior este distribuita prin pardoseala radianta sau prin ventiloconvectoare.” spune Per care este expertul NIBE la pompele de caldura geotermale.

Pompele de caldura NIBE F1145, F1155, F1245, F1255 pot fi usor completate de un modul NIBE HPAC pentru racire pe timp de vara

Racire gratuita

Economii de 90% comparativ cu unitatile traditionale tip AC

 

Desigur, este posibil sa va racoriți casa cu o unitate de aer condiționat. Dar este nevoie de o mulțime de energie pentru a raci in mod activ si uniform intreaga casa. De fapt, cu aproximativ 90% mai multa energie fata de o pompa de caldura geotermala care genereaza racirea cu ajutorul solului sau a apei. Acestea pot avea pe timp de vara intre 7 si maxim 20 grade celsius.

Tehnologia este simpla și dovedita. Solul sau apa au o temperatura constanta chiar daca afara sunt +35 grade.

Indiferent daca este o sursa din sol sau din apa, acestea “cedeaza” racoarea in schimbatorul pompei de caldura, mai departe pompa de caldura transmite in instalatia interioara o temperatura constanta cu mult mai scazuta decat aerul torid de afara.

Daca aveti incalzire prin pardoseala instalata, aceasta poate fi folosita ca si racire radianta, in acest caz singurul dezavantaj este ca trebuie sa aveti si o solutie de dezumidificare, datorita umiditatii care poate creste la interior daca nu aveti o solutie de ventilatie sau dezumidificare activa.

Per Törnkvist este expert in pompe geotermale NIBE Suedia

Racire gratuita

“Daca va confruntați cu o noua instalare sau inlocuire a pompei de caldura geotermala, aș recomanda cu adevarat sa va gândiți serios la investiția in racirea gratuita. Costul suplimentar este minim și apoi aveți un sistem care creeaza climatul perfect interior și poate incalzi și crea frig intr-un mod imbatabil “, spune Per.

Dar avantajele nu se termina aici

 

Exista cel puțin un mare avantaj in plus fața de posibilitatea de a dormi intr-un dormitor racoros in mijlocul veriilor caniculare.

Regenerarea sursei din sol se face cu odata cu transferul caldurii in sol pe toata perioada verii. Practic veti stoca caldura inapoi in sol pentru a o putea folosi in primele luni de toamna si astfel aveti un cost mai redus pentru incalzire.

Ei bine, este adevarat! Pentru cât de incredibil suna, sursa din sol fie ca este orizontala sau vertical este incarcata cu caldura de la zilele toride de vara și este ca si cum ati stoca o parte din caldura de vara inapoi in sol pe care o folositi ulterior la inceputul sezonului rece.

Aproape ca magia, si totuși, este fizica foarte simpla folosita de știința și tehnologia moderna a pompelor de caldura de la NIBE Energy Systems.

Iti place acest articol ? Vrem si noi sa stim !
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (2 voturi, media voturilor: 5.00)
Loading...

Aboneaza-te la noutatile noastre