Incalzire si racire prin tavane cu sistemele radiante INDECAL
Autor: Nicu Avram – Inginer TRUST
23 iunie 2020 | 16.02
Incalzirea si racirea prin radiatie nu mai reprezinta o noutate, avantajele nete ale acestora fiind dovedite cu prisosinta.
Tavanul radiant Indecal este o soluție economică, multifuncțională, simplă și ușor de instalat. Este un sistem de încălzire și răcire complet invizibil, care îmbunătățește izolația termică și acustică, fara zgomot, fără mișcare de aer și fara praf, ideal atât pentru clădirile noi, cât și pentru cele in renovare.
Nu ocupă spațiul util pentru mobilier, are inerție termică scăzută (raspuns rapid la orice solicitare) si ofera economii de energie insemnate in combinatie cu surse regenerabile.
Tavane radiante INDECAL
Compania Indecal este specializată în producția de panouri radiante prefabricate din plăci de gips-carton pentru climatizare radianta in tavan, perete și pardoseala.
Sediul central este situat în zona industrială Gravinia (Bari) pe o suprafață totală de aprox. 10.000 mp: departamente de producție, birouri, depozite și laboratoare.
Sisteme de înaltă productivitate de ultimă generație și personal specializat, ne permit să oferim clienților produse de înaltă calitate.
De peste 50 de ani, o echipă dedicată de profesioniști desfășoară activitati de cercetare și dezvoltare în domeniul climatizării radiante pentru a anticipa și răspunde solicitărilor clientilor din ce în ce mai atenti și exigenti.
Comparativ cu un sistem radiant de pardoseala, tavanele radiante prezinta cateva avantaje evidente:
- la incalzire, temperatura maximă la suprafaţa tavanului nu mai este limitată la 29°C ca la pardoseala radianta. De aceea un tavan radiant poate asigura intreg necesarul de încălzire fără alte sisteme aditionale (radiatoare, ventiloconvectoare). Încălzirea cu tavanul radiant se face cu apă la temperaturi joase ( 28-32°C) ceea ce face foarte eficientă folosirea pompelor de căldură in aceste instalatii;
- pe tavan nu există parchet, covoare sau mobile astfel incat suprafaţa utilă radiantă este tot tavanul;
- inerţia termică este foarte mica, timpul de răspuns pentru creşterea temperaturii este mult mai mic comparativ cu o pardoseala radianta unde grosimea sapei este mare;
- acelasi tavan radiant poate asigura si racire ambientala deosebit de confortabila, cu apă la temperaturi relativ ridicate (17- 20°C) facând posibilă răcirea pasivă, cu eficientă energetică maximă;
- un tavan radiant se poate aplica pe orice plafon (inclusiv in operatii de renovare, fără scoaterea mobilelor afară din incăpere);
- reducerea de înălţime este doar de 8 cm, maxim 15 cm daca exista si instalatii de ventilare cu tubulatura de aer care poate fi mascata in tavanul fals format.
O intreaga solutie de incalzire, racire, izolare termica, izolare acustica si tavan fals intr-un singur panou
Temperatura de funcționare a sistemului este între 27 și 32°C în faza de încălzire si între 15 și 20°C în faza de răcire, regimuri de lucru ideale in combinatie cu pompe de caldura Nibe.
Pentru clientul final, tavanul radiant Indecal asigura intr-o singura solutie incălzirea si racirea radianta, izolarea termică, izolarea acustică, tavan fals sau perete de compartimentare.
Prin instalarea tavanelor radiante Indecal se obtine confort deosebit, creștere a valorii imobiliare, economii semnificative fata de sistemele tradiționale, reducerea emisiilor.
Constructie Premium made in Italy
Panourile radiante Indecal sunt panouri multistrat de diferite dimensiuni, formate dintr-o placă de gips-carton de 15mm și un panou izolant de 27mm EPS200. Gips-cartonul este ignifug, hidrofug si ionizant (contine zeolit pentru purificarea aerului ambiant). In interiorul sunt circuite din teava Pe-Xc cu barieră de oxigen de 8 mm diametru, potrivite pentru transportul apei calde și reci.
Datorită modularității și versatilității sale, tavanul radiant Indecal permite obtinerea suprafeței radiante active proporționale cu sarcinile termice ale fiecărei camere.
Tavanul radiant Indecal prezinta o deosebita flexibilitate in aplicatii: case, birouri, centre comerciale, spitale, hoteluri, săli de sport, structuri industriale, spații de cazare, etc.
Sistemele moderne de incalzire a spatiilor imbunatatesc confortul si reduc costurile de exploatare
Sistemele de incalzire radianta in pardoseala, cu montare in pereti sau in tavan, sunt cele mai potrivite pentru functionarea eficienta a pompelor de caldura. Temperatura agentului termic in acest caz poate cobora pana la valori de 35 °C si chiar mai jos, crescand astfel foarte mult eficienta pompei de caldura. Exista si sisteme de incalzire in pardoseala, murale sau de tavan care pot fi adaptate in cazul renovarii spatiilor de locuit, nu doar pentru constructii noi.
Impreuna cu acestea, pompele de caldura imbunatatesc substantial si confortul ambiental, nu doar au cost redus in exploatare. In plus pot fi utilizate si pentru racirea spatiilor pe timpul verii.
Cat costa racirea si incalzirea prin tavane INDECAL ?