Select Page

CASA VERDE 2021

Pentru pompe de caldura si ventilatie cu recuperare

PROGRAMUL PENTRU CRESTEREA EFICIENTEI ENERGETICE

 

Ghidul de finanţare constituie un suport informativ, având rolul de a furniza informaţii esenţiale cu privire la derularea Programului privind efectuarea de lucrări destinate creșterii eficienței energetice în locuințe unifamiliale, beneficiari persoane fizice. Ghidul casa verde 2021 conţine dispoziţii privind scopul, obiectivul şi indicatorii de performanţă ai Programului, eligibilitatea solicitantului, a proiectului propus şi a cheltuielilor acestuia, dar și condiţiile şi termenele de analiză, evaluare, selectare, aprobare, implementare şi decontare a proiectului propus.

ACEST PROIECT ESTE IN STADIU DE APROBARE, CITESTE MAI MULTE AICI

 

Scopul Programului casa verde 2021 îl reprezintă creșterea eficienței energetice și reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră prin diminuarea consumului de energie și utilizarea surselor regenerabile în locuințe unifamiliale.

Obiectivele programului sunt creșterea performanței energetice și/sau utilizarea energiei regenerabile în locuințele unifamiliale existente, situate într-un imobil-construcție având regim de înălțime maximum P+2E.

Indicatorul de performanță al programului (I) îl reprezintă reducerea emisiilor de CO2, calculat astfel:

I = aria exterioară totală* × (Ii – If) (* din anexa la CPE)
Ii – indicele de emisii echivalent CO2 inițial
If – indicele de emisii echivalent CO2 final

CHELTUIELI ELIGIBILE IN CADRUL PROGRAMULUI

  • cheltuielile cu lucrările de instalare/reabilitare/modernizare a sistemelor de încălzire și de preparare și utilizare a apei calde de consum pompe de căldură, cu excepția aparatelor de tip aer-aer (aparate de aer condiționat)
  • cheltuielile pentru achiziționarea și montarea de sisteme de ventilare mecanică cu recuperare a căldurii (eficiența minimă de recuperare a căldurii 75%)
  • manopera și profitul, inclusiv TVA aferentă

Materialele folosite în cadrul proiectului trebuie să îndeplinească condițiile legale pentru comercializarea produselor pentru construcții. Echipamentele achiziționate în cadrul proiectului trebuie să fie noi.

Cheltuielile indirecte și TVA aferentă acestora, cheltuielile pentru activitățile realizate în regie proprie, precum și toate cheltuielile care nu se regăsesc la alin. (1), nu sunt eligibile.

Sunt considerate cheltuieli eligibile doar cheltuielile efectuate după semnarea contractului de finanțare, cu excepția cheltuielilor cu obținerea certificatului de performanță energetică și cu auditul energetic, efectuate înainte de intervenție.

Cheltuielile efectuate pentru achiziția de echipamente prin casa verde 2021, aparate electronice, corpuri de iluminat sunt eligibile dacă produsele achiziționate sunt noi.

casa verde 2020

INTELIGENTA PENTRU CONFORTUL DE ACASA

Încălzirea, răcirea și aerul curat pot fi ușor ajustate la nevoile personale și sunt disponibile la cerere. Ventilația depinde de conținutul de CO2 sau umiditate al aerului din încăpere.

Nici nu trebuie să știți cum funcționează tehnologia în fundal, deoarece „Ghidul inteligent” vă ghidează automat către rezultatul dorit în doar câțiva pași. Tehnologia inteligentă ajustează climatul camerei în mod automat.

Astăzi, puteți utiliza energia electrică a sistemului dvs. fotovoltaic sau puteți cumpăra electricitate pe internet, dacă este deosebit de favorabilă.

Pompa de căldură va continua să joace un rol important în sistemul standard inteligent de casă pentru mulți ani următori.

casa verde 2020

OPERARE SIMPLĂ PRIN GHID INTELIGENT

Ghidul inteligent vă sprijină în operație și vă conduce cu câteva întrebări în câțiva pași spre rezultatul dorit. Nici nu trebuie să știți cum funcționează tehnologia în fundal.

Pompa de căldură stabilește automat confortul dorit al spațiului de locuit pentru încălzire, răcire sau apă caldă.

Această funcție poate fi utilizată cu ușurință prin intermediul smartphone-ului sau prin afișajul mare direct pe pompa de căldură.

OPERARE SIMPLĂ PRIN GHID INTELIGENT

Ghidul inteligent vă sprijină în operație și vă conduce cu câteva întrebări în câțiva pași spre rezultatul dorit. Nici nu trebuie să știți cum funcționează tehnologia în fundal.

Pompa de căldură stabilește automat confortul dorit al spațiului de locuit pentru încălzire, răcire sau apă caldă.

Această funcție poate fi utilizată cu ușurință prin intermediul smartphone-ului sau prin afișajul mare direct pe pompa de căldură.

casa verde 2020

ENERGIE DIN NATURĂ

Indiferent de sursa de căldură, principiul pompei de căldură asigură întotdeauna o utilizare deosebit de eficientă.

casa verde 2020

ENERGIE DIN SOL

Pe timpul verii, caldura de la soare este stocata in sol. Aceasta este fie captata direct, ca strat izolator, sau provenita din caldura de la apa de ploaie si din aerul de la suprafata solului.
Utilizarea acestor surse de energie pentru incalzire reprezinta o metoda rentabila. Cea mai mare cantitate de energie poate fi obtinuta din solurile mlastinoase.

Caldura este extrasa din sol cu ajutorul unei tubulaturi din plastic ingropate in pamant. Prin aceasta tubulatura circula o emulsie de apa si glicol, nepoluanta si care nu ingheata. Solul de deasupra colectorului nu trebuie sub nici o forma sa fie blocat de cladiri, asfalt sau beton.

casa verde 2020

ENERGIE DIN AER

Tehnologia utilizata la producerea pompelor de caldura are de fapt la baza un principiu foarte simplu si bine cunoscut. Functioneaza pe acelasi principiu ca si frigiderul, prin tehnologia de comprimare a vaporilor.

Principalele parti componente ale pompei de caldura sunt compresorul, vasul de expansiune si doua schimbatoare de caldura (un vaporizator si un condensator).

Cu ajutorul unui ventilator, aerul din exterior este aspirat in interiorul pompei de caldura unde intra intr-un vaporizator. Acesta este conectat la un sistem inchis ce contine un agent de racire care se transforma din stare lichida in stare gazoasa chiar si la cele mai scazute temperaturi.

casa verde 2020

ENERGIE DIN APA

Daca apa din panza freatica este disponibila si accesibila, aceasta poate fi utilizata ca sursa de incalzire/energie datorita faptului ca are o temperatura cuprinsa intre 7 si 12ºC pe tot parcursul anului.
In cazul caselor unifamiliale sau bifamiliale, va sfatuim sa nu executati foraje de captare a apei la adancimi mai mari de 15 m, lucru ce ar putea genera costuri mult prea mari.

Intre locul (putul) de extragere a apei si locul (putul) de deversare a apei trebuie asigurata o distanta de 10 – 15 metri si in plus, trebuie luata in considerare directia de curgere a apei din panza freatica  pentru a se evita intoarcerea apei deversate in putul de extragere.

MODERNIZARE CU O POMPA DE CALDURA EFICIENTA

De obicei se zvoneste ca pompele de caldura nu sunt destinate cladirilor vechi cu radiatoare. Dar acest lucru nu este adevarat, deoarece tehnologia s-a dezvoltat semnificativ in ultimii ani si a fost adoptata in foarte multe proiecte de modernizare. Astazi chiar si in casele mai vechi nu este nevoie de incalzire prin pardoseala pentru o functionare eficienta, dar este nevoie de o dimensionare si proiectare foarte buna, ca pompa de caldura sa functioneze cu cost redus.

casa verde 2020

POMPA DE CALDURA AER APA

Pompele de căldură aer / apă  NIBE F2120 – eficienta chiar și atunci când este rece rece. Cu o temperatură pe tur de 63 ° C la o temperatură exterioară de -25 ° C, F2120 este așadar o alegere sigură pentru proiectele de modernizare unde instalatia interioara este pe radiatoare.

Combinate cu o unitate VVM, reprezinta solutia eficienta de incalzire si apa calda. Necesarul de spațiu este minim. Aportul energetic suplimentar sau sistemele solare pot fi conectate direct.

casa verde 2020

POMPE DE CALDURA SOL/APA

Indiferent de sursa de energie, fie ca este sol-apa cu foraj de adancime, sau sol-apa cu serpentina orizontala, sau chiar apa-apa cu foraje, pompele de caldura sunt pregatite pentru a livra o temperatura de pana la 65 grade celsius, potrivit pentru casele vechi cu instalatie pe radiatoare.

Eficienta pompelor de caldura geotermale NIBE este dovedita de miile de clienti care le folosesc de peste 30 ani, mai ales in tarile scandinave.

casa verde 2020

PLANIFICARE SI EXECUTIE SIGURA

Schimbul pentru o nouă pompă de căldură se face rapid.

Condiția necesară este o planificare prealabilă bună și profesională. Partenerul dvs. de eficiență NIBE vă este alături ca specialist cu experiență și va colabora cu dvs. pentru a crea un schimb cat mai rapid pentru noul dvs. sistem de încălzire.

Sistemul dvs. de încălzire existent cu conducte, calorifere, distribuitoare și pompe va fi verificat și modernizat complet.
O măsură pcare adeseori este neglijata de unii.

casa verde 2020

GATA CU SISTEMELE VECHI DE INCALZIRE

Cu o pompa de caldura dispare complet preocuparea permanenta de aprovizionare, depozitare, alimentare cu lemne de foc, precum si mizeria ce rezulta în urma utilizarii unui astfel de echipament.

Nu mai trebuie sa se realizeze mentenanta zilnica si saptamanala a cazanului, sau curatarea periodica a echipamentelor si in special a cosului de fum.

STIATI CA? O pompa de caldura foloseste numai curent electric, si chiar daca in ultimii ani s-a scumpit constant, costurile finale pe sezon sunt mai mici decat achizitia de lemne sau peleti pentru a acoperi intreg sezonul rece.

Noua serie NIBE-S

CASTIGA SPATIU UTIL

Schimbul pentru o nouă pompă de căldură se face de obicei rapid. Rezultatul este mai mult confort și o contribuție pozitivă la protecția climei.

Deoarece pompele de căldură NIBE sunt extrem de compacte, este necesar foarte puțin spațiu. De asemenea, lucrează foarte liniștit – aproape în zgomot. Prin urmare, spațiul nou creat este adesea folosit pentru nevoile din casa sau chiar hobby-uri noi.

CASTIGA SPATIU UTIL

Schimbul pentru o nouă pompă de căldură se face de obicei rapid. Rezultatul este mai mult confort și o contribuție pozitivă la protecția climei.

Deoarece pompele de căldură NIBE sunt extrem de compacte, este necesar foarte puțin spațiu. De asemenea, pompele nibe functioneaza foarte liniștit – aproape fara niciun zgomot. Prin urmare, spațiul nou creat este adesea folosit pentru nevoile din casa sau chiar hobby-uri noi.

Noua serie NIBE-S