Select Page

 

 

trust expertAutor: Alexandru Marin – TRUST Expert
16 ianuarie 2019 | 11:02


 

Fondata in 1901 in orasul Emmaboda din sudul Suediei, firma Xylem a avut ca obiect de activitate initial producerea de matrite pentru industria de fabricare a sticlei. Ulterior, aceasta a fuzionat cu firma Flygt si a inceput sa produca pompe de apa submersibile, fiind in prezent un brand cunoscut in intreaga lume.  

Dar compania nu este doar cea mai buna in materie de producere a  pompelor submersibile ce se utilizeaza in toata lumea, ci este totodata lider la nivel mondial in utilizarea eficienta a energiei, odata cu descoperirea avantajelor utilizarii unei instalatii super eficiente cu pompa de caldura sol/apa, foarte performanta si puternica – NIBE F1345-60. De fapt, este vorba despre 8 astfel de pompe de caldura montate!

Compania industriala Xylem este incredibil de economica din punctul de vedere al consumului de energie.  

In general, cand vorbim despre consumul de energie termica la nivel industrial, cifrele se ridica la 250 kWh/an/m2. Aceasta valoare ar trebui comparata cu consumul inregistrat de cei de la Xylem in prezent, de doar 35 kWh/m2, acestia propunandu-si sa ajunga chiar la un consum de numai 10 kWh/m2.

Da, ati inteles bine! De la valori industriale de 250 kWh, la 10 kWh/m2! Daca si dumnevoastra aveti un spatiu de 110.000 m2, la fel ca si firma Xylem, veti inregistra economii de energie importante. Dar, in sprijinul demersului celor de la Xylem de a inregistra un astfel de consum de energie de-a dreptul revolutionar, se afla un grup de pompe de caldura de inalta eficienta, un sistem ce are la baza o idee holistica ce depaseste puterea de gandire obisnuita si, nu in ultimul rand, o persoana pasionata de eficientientizarea consumului de energie.

“Incepand de acum douazeci de ani, am inceput sa studiem variante de scadere a consumului de energie si, inca de acum 10 ani, cu ajutorul pompelor de caldura montate, am reusit sa ne atingem obiectivul. Cu o putere instalata de 3000 kW, am inregistrat un progres remarcabil in materie de economie de energie si, ajutati de cea mai recenta investitie a noastra in cele opt pompe de caldura de la NIBE, ne indreptam cu pasi siguri catre o noua etapa: un consum de doar 10 kWh energie pe m2 “, spune Leif Rydell care, in ultimii 20 de ani, a lucrat la compania Xylem din Emmaboda pentru a gasi solutii de imbunatatire a eficientei energetice.

Energia din aer este extraordinara

O gandire globala de neegalat

Fabrica Xylem din localitatea Emmaboda este ca un oras intr-un oras. Pe cei 110.000 m2 se intind, alcatuind o lume aparte, fabrici, birouri, sali de masa, sali de sport, sali de calculatoare si, emblema sa, topitoria, unde iau nastere unele componente ale pompelor submersibile fabricate aici. E de la sine inteles ca este nevoie de multa energie pentru a incalzi si raci o astfel de fabrica.

“Am unit impreuna toate proprietatile in cadrul unei retele urbane interne de distributie a energiei termice, pe care mai apoi am legat-o la pompele de caldura si la un foraj de mare capacitate, utilizat pentru stocarea energiei ce poate fi folosita in caz de nevoie. Astfel, putem incalzi si raci spatiile atunci cand este necesar si, mai ales, putem raci instalatiile cu ajutorul acestor pompe de caldura. Astfel, am reusit sa economisim 35.000 m3  de apa pe an, apa care acum nu mai este necesar sa fie utilizata in procesele de racire. Ganditi-va! Faptul ca am reusit sa evitam utilizarea celor 35.000 m3 de apa pentru procesele de racire, ma face sa ma simt foarte mandru”, spune domnul Leif.

Retea de alimentare comuna pentru racire si incalzire

Secretul din spatele eficientei energetice este faptul ca cladirile / instalatiile de incalzire au fost unite intre ele, ceea ce confera companiei Xylem flexibilitate in transportul si distributia energiei intre proprietatile companiei. Pur si simplu o retea locala interna de distributie a energiei termice care, la nevoie, utilizeaza o sursa de incalzire suplimentara derivata din reteaua urbana de incalzire a localitatii Emmaboda.

“Deoarece cuptoarele noastre genereaza foarte multa caldura, provocarea a fost pe de o parte, sa utilizam caldura degajata, dar si sa racim instalatia si bazinele de apa. Avem 13 instalatii pe care le racim cu ajutorul pompelor de caldura. Datorita noului sistem, am reusit sa reducem, de asemenea, si nivelul temperaturii din interiorul topitoriei in timpul verii, de la 35 de grade, la o temperatura mult mai confortabila, de 25 grade si, in acelasi timp, sa utilizam caldura degajata pentru incalzirea altor spatii sau sa o stocam intr-un rezervor tip acumulator”, a mai spus domnul Leif.

Cel mai mare rezervor al Suediei?

E posibil…si probabil unul din cele mai mari din Europa. Cu ajutorul celor 140 de foraje, intinse pe o suprafata de 2400 m2, compania Xylem a creat o adevarata “baterie” de 300.000 m3 de energie. Iar in planificarea acestei lucrari, Olof Andersson, expert in geoenergie la firma Geostrata, a jucat un rol foarte important.

 

“Scopul acumulatorului este, evident, de a putea economisi energie si de a o extrage atunci cand avem nevoie. Prin reducerea caldurii generate de diversele instalatii, pe timp de vara, putem creste considerabil temperatura in rezervorul forat si putem extrage caldura iarna, cand avem nevoie de incalzire. In acest rezervor, termoizolat cu sticla celulara, se poate atinge o temperatura de aproximativ 45 grade.  Si, odata cu montarea pompelor de caldura deasupra rezervorului, speram sa beneficiem de avantajul maxim al acestei investitii”, a mai declarat Leif.

Energia din Aer este extraordinara

Accentul pe eficienta energetica continua

Cu ajutorul investitiei in cele 8 pompe de caldura NIBE sol/apa F1345-60 de la NIBE Energy Systems ce produc 800 kW, compania Xylem se indreapta vertiginos catre obiectivul mult visat.

“Consumam doar 10 kWh/m2 pentru fiecare spatiu, deci, cumparam energie termica din exterior de doar aproximativ 1 milion kWh pe an.”

“Odata cu atingerea rapida a acestui nivel de consum, putem spune cu certitudine ca suntem mai eficienti decat o “casa pasiva” moderna. Si, de fiecare data cand  discutam despre imbunatatirea eficientei, nu trebuie sa uitam ca, in aceeasi masura, am creat un mediu de lucru mai bun, cu temperaturi mai echilibrate si mai confortabile”, a declarant Leif.

Chiar si cei de la NIBE Energy Systems, care au furnizat in total 14 pompe de caldura la Xylem, sunt impresionati de ce a reusit sa realizeze compania din Emmaboda.

“Este de-a dreptul fantastic cum o companie care activeaza in industria grea poate sa aiba acelasi consum de energie ca o casa pasiva! Neuitlizand altceva decat energie pura de la soare, pompele de caldura devin adevarati eroi ai mediului inconjurator. La Xylem, de exemplu, energia / incalzirea / racirea este practic “mutata” dintr-un loc unde nu este necesara, in alt loc unde chiar este nevoie de aceasta. De exemplu, cu ajutorul pompelor de caldura, este racit aerul din salile de conferinta si din camera serverelor si caldura extrasa din aceste spatii este utilizata pentru incalzirea apei in salile de sport sau a agentului termic din instalatia de incalzire. Eficienta energetica pare magie”, spune Fredrik Snygg, reprezentant vanzari la NIBE Energy Systems.

“Economia realizata cu pompele de caldura este de necontestat. E suficient sa ne raportam la acest exemplu: cu ajutorul unei pompe NIBE F1345-60 putem raci o sala de conferinta cu un consum de 60 kW sau putem sa o incalzim cu un consum de 75 kW, consumul efectiv fiind de doar 15 kW. Platiti cat pentru 15 kW si consumati 135 kW – deci, ca si cum ar trebui sa platiti de noua ori mai multi bani! In schimb, daca utilizati energia din reteaua centralizata urbana, de fapt platiti 75 kW si consumati tot 75 kW, adica un raport de 1/1. Racirea este de obicei asigurata cu ajutorul unui echipament de racire, apoi, platind doar 15 kW, consumati 60 kW ….pe cand, prin intermediul racirii centralizate urbane, platiti 60 kW si consumati 60 kW. Deci, in opinia mea, pompele de caldura reprezinta cea mai buna alegere”.

(Fredrik Snygg, NIBE Energy Systems)

Iti place acest articol ? Vrem si noi sa stim !
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (5 voturi, media voturilor: 4.80)
Loading...

Aboneaza-te la noutatile noastre