Select Page

Cum combatem bacteria Legionella din instalatii

trust expert Autor: Mihnea Anicai – Inginer TRUST
 29 aprilie 2020 | 10:04


Este din ce în ce mai clar că numeroși viruși și bacterii pot apărea în viețile noastre și ne pot afecta puternic sănătatea sau activitatea economică. Instalațiile cu apă (sanitare sau de incalzire) sau instalatiile de aer conditionat fiind prezente în căminele noastre, este evident că o bacterie apărută în acel mediu ne va afecta rapid și în mod direct. 

Apa și aerul reprezintă canalele cu cel mai mare risc de transmitere a bacteriilor / virușilor în sectorul de instalații rezidențiale. Dacă în instalațiile de ventilație ne putem proteja cu diferite metode de filtrare, anumite bacterii apărute în instalațiile de apă caldă menajeră nu pot fi îndepărtate astfel. 

Ce este Legionella ?

Legionella pneumophila (bacteria care iubește plămânii) se dezvoltă în apa care stagnează cu temperaturi cuprinse între 20 și 60°C. Sub 20°C aceasta bacterie nu se dezvoltă, iar peste 60°C, moare. Totuși, se pare că legionella poate supraviețui în ape cu temperaturi mai joase de 20°C, urmând ca atunci cand apa atinge temperaturile cuprinse între 20 si 60 C, aceasta să reînceapă procesul de dezvoltare. 

Prin urmare, chiar noi oamenii, prin felul în care utilizăm instalația de apă caldă menajeră, oferim bacteriei condițiile optime de supraviețuire și dezvoltare.

Mediul natural al bacteriei este stratul de suprafata al lacurilor, raurilor si bazinelor. De acolo se pot raspandi in sistemele de aprovizionare cu apa potabila a oraselor.

De regula bacteriile Legionella se intalnesc in:

  • picaturile de apa la temperaturi cuprinse intre 20-40 grade celsius
  • sistemele de racire ale cladirilor
  • sistemele de umidificare
  • conductele de apa rece/calda
  • fantani publice
  • alte sisteme de circulatie a apei calde de consum

Locurile cele mai frecvente pentru apariția și dezvoltarea bacteriei sunt: 

  • vase de stocare a apei (fie puffere/ fie boilere) unde apa ar putea stationa la temperaturile optime perioade mai lungi de timp;
  • conducte în care apa nu circula perioade mai lungi de timp;
legionella

Unde apare Legionella in casa noastra ?

 

Câteva exemple de posibilități de apariție:

1. În orice boiler fără protecție anti Legionella dacă se oprește consumul de apă caldă timp de cca. 48 ore (ex: plecați de acasă timp de un weekend).

2. La casa dvs. de vacanță sau unde nu locuiți permanent și astfel apar perioade lungi de timp în care nu se folosește apa caldă menajeră. 

3. Unități de cazare ocupate la final de săptămână. Se încălzește în weekend apa caldă menajeră, iar după plecarea clienților apă călduță rămasă în instalație favorizează apariția bacteriilor. Până în weekendul următor este suficient timp pentru apariția Legionellei și astfel riscul mare de a infecta clienții.

 

Atenție! Legionella poate apărea și în cazul în care într-un imobil nu avem consum de apă caldă menajeră, cu toate ca acesta este dotat cu instalație de recirculare. Nu este suficient ca apa să fie circulată într-o instalație închisă, trebuie înlocuită.

Ce risc aduce Legionella ?

Legionella pneumophila cauzează Boala Legionarilor, o formă severă de pneumonie cu o rată de deces în rândul pacienților de aproximativ 5-10 %. Simptomele debutează în general între a doua și a zecea zi de la infectare, însă, în cazuri rare, pot trece și trei săptămâni până la apariția lor. 

Printre primele simptome se numără de obicei febra, frisoanele, durerile de cap și durerile musculare, urmate de o tuse seacă și de dificultăți de respirație care pot avansa rapid spre pneumonie severă. În jur de o treime din pacienți au și diaree sau vomă, iar la aproximativ jumătate din pacienți apar stări de confuzie sau delir. Majoritatea pacienților trebuie să fie spitalizați și tratați cu antibiotice adecvate.

legionella

Cum pot sa imi dau seama dacă apa s-a contaminat cu bacteriea Legionella

Un indiciu ar fi ca apa calda de la robinet miroase și își schimba culoarea, devine tulbure.

Boala se contractează în momentul inhalarii picăturilor de apă contaminate cu bacteria Legionella.  

Noi vs Legionella ?

Și totuși, cum putem elimina problema Legionella din viețile noastre?

Varianta cea mai bună și sigură de a elimina bacteria Legionella din instalația noastră este ridicarea periodic a temperaturii apei din boiler peste 60°C. 

Atenție! Dacă centrala (lemn/ peleti/ electrică/ etc.) afișează temperatura de 70/80°C, asta nu înseamnă implicit că bacteria este eliminată -> temperatura trebuie să fie atinsă în boiler.  Cum temperatura apei din boiler este reglată după preferințele utilizatorului, aceasta rareori va depăși 55°C.

NIBE vs Legionella

Nici nu ar fi avantajos să ținem tot timpul prepararea apei calde din boiler la temperatura de anihilare a bacteriei, pentru că ar implica un cost ridicat. 

NIBE a preferat o alternativă mai eficientă și automatizată – funcția “Creștere periodică” a temperaturii apei calde. Astfel, indiferent de model, pompa de căldură și încălzitorul electric imersat pot crește temperatura apei calde pentru scurt timp, la intervale regulate. Setarea din fabrica este de 14 zile, cu pornire automată la 00:00. 

Se elimină astfel riscul apariției bacteriei indiferent de consumul de apă și de cât de des se folosește apa caldă menajeră.

Deoarece observăm o tendință pe piață de a se oferi soluții cu pompe de căldură aer-apă fără back-up electric (fie se supradimensionează pompele, fie se consideră că își păstrează puterea), e bine de menționat faptul că doar pe compresor pompele de căldură nu vor atinge temperaturile de eliminare a bacteriei. O economie făcută la momentul achiziției sistemului cu pompă de căldură s-ar putea să aiba consecințe dureroase ulterior privind sanatatea beneficiarilor.

Prin urmare, fie că este vorba despre o unitate de cazare cu un consum periodic, fie despre o locuință particulară în care inevitabil pot apărea perioade fară consum de apă din boiler, cu o pompă de căldură NIBE instalată veți putea rezolva implicit și problema bacteriei Legionella.

legionella

Iti place acest articol ? Vrem si noi sa stim !
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (27 voturi, media voturilor: 4.78)
Loading...

Aboneaza-te la noutatile noastre