Economiseste cu cazanul BIOGEN

Cazan pe policombustibil: peleti, porumb, lemn

1. Ce este o centrala pe biomasa?

Centrala termica pe biomasa granulara este o centrală termică adaptată special pentru a putea fi alimentata cu mai multe tipuri de combustibil granular, de origine vegetală. La centralele Biogen pot fi folosite cereale diverse: porumb boabe, grau, floarea soarelui, rapita etc., precum si peleti fabricati din rumegus de lemn si din paie sau diverse deseuri agricole, rezultate în urma culturilor cerealiere.

Biogen / Biogen Plus este o centrala superioara centralelor clasice pe peleti, este mai evoluata, mai versatila, mai usor de intretinut si mai economica. Centralele Biogen si Biogen Plus distribuite de TRUST Expert sunt produse de compania Ecofaber, in Italia.

2. Centrala Biogen Plus e diferita de o centrala pe lemne?

O centrala termica Biogen pe biomasa este proiectata pentru a da randament maxim indiferent de combustibilul cu care este alimentata. Intr-o instalatie bine realizata si intretinută corespunzator randamentul centralei depaseste 90%.

Spre deosebire de majoritatea centralelor pe lemn, unde alimentarea cu combusibil se face de cel putin 3 ori pe zi, la centrala Biogen nu aveți această grija. Trebuie doar sa va asigurati ca aveți combustibil In rezervorul centralei. In functie de modelul ales si de rezervorul disponibil, autonomia de functionare poate depasi 24 de ore.

3. Pare greu de intretinut. De ce sa o aleg?

Centralele Biogen Plus sunt foarte usor de intretinut. Interventiile utilizatorilor sunt minime si se reduc la alimentarea rezervoarelor cu combustibil și curatarea focarului la 2-3 zile (poate varia in functie de combustibilul folosit, spatiul de incalzit si temperaturile exterioare). Centrala Biogen Plus comuta automat intre sursele de combustibili. De exemplu, in momentul in care lemnul din magazia interioara s-a epuizat, centrala va incepe automat sa arda peleti sau porumb, facilitate care nu exista la o centrala termica pe lemne.

4. Dar porumbul e aliment, nu combustibil…

Spre deosebire de prețul gazelor naturale, folosite de centralele clasice, care este în continuă creștere, sursele de biomasă sunt variate și mereu la îndemână.

Alege combustibilul în functie de cultura cea mai ieftina!

Porumbul nu este folosit doar pentru alimentatie. Contine mult amidon, cu o putere calorică mare, asemănătoare cu puterea de încălzire a lemnului.

Anual, suprafețe însemnate de culturi de porumb sunt afectate de dăunători iar porumbul rezultat nu mai are calitatea necesară pentru a ajunge in alimentație. Nu înseamnă că trebuie să îl arunci! Centralele Biogen plus transformă “porumbul depreciat”într-o sursă principală de combustibil.

Mai mult, porumbul poate fi chiar si de două ori mai ieftin decat peleții!

5. Cum se face alimentarea? Trebuie să o incarc noaptea, ca pe o centrala termica pe lemne?

În cazul unei centrale termice pe lemne, încărcarea se face la câteva ore, atât ziua cât și noaptea. Centralele Biogen Plus pot fi prevăzute cu rezervoare suplimentare care asigură o autonomie mare. Rezervorul principal de peleți are o capacitate de 80 de kg, iar cel auxiliar mai poate găzdui încă 420 de kg. Trebuie doar să vă asigurați că în rezevorul centralei aveți combustibil.

 

6. E sigură? Cum se face evacuarea fumului?

Centralele termice pe biomasă Biogen Plus sunt foarte sigure. Focarul de ardere este turnat din fontă foarte rezistentă, prevazut cu orificii de admisie a aerului care sporesc arderea. Fumul este eliminat cu ajutorul unui ventilator de aspirație și canalizat către coșul de fum, astfel încât nu există riscul ca fumul să pătrundă în încăperea în care se află centrala.

Toate modelele Biogen Plus sunt prevăzute cu serpentină de siguranță pentru protecție la supratemperatură.

7. Care este durata de viata a unei centrale Biogen?

Durata lor de viata este ridicată, de 25 de ani. Singura condiție este ca instalația să fie făcută și exploatată corespunzător (centrala să fie corect alesă pentru aplicația dorită și pentru spațiul disponibil).

În fiecare an, se recomandă o revizie a instalației pentru a se verifica dacă centrala funcționează în parametri optimi.

8. Cenusa trebuie eliminata des?

Datorită admisiei de aer în camera de ardere, arderea combustibilului este foarte eficientă iar cantitatea de cenusă este minimă. Focarul se curăță în medie o dată la 2-3 zile iar schimbătorul de căldură lunar; în funcție de calitatea combustibilului și de timpul de funcționare, centrala poate necesita curățare mai des sau mai rar.

9. Ce alte tipuri de combustibil pot folosi?

Cele mai comune tipuri de combustibil sunt:

  • peleții de orice tip
  • porumbul
  • floarea soarelui
  • rapița
  • lemnul

Prețul porumbului este cu 50% mai mic decât cel al peleților. (0,4-0,5 lei/kg în loc de 1 leu/kg).
La 14% umiditate, porumbul dispune de o putere calorică egală cu aproximativ 5300Kcal/Kg, iar la o umiditate de 1% puterea calorică ajunge la aproximativ 6200Kcal/Kg.

10. O pot programa sa porneasca la o anumita ora?

Da, modelul Biogen Plus are un modul de automatizare, care permite controlul centralei, pentru fiecare tip de combustibil în parte (pelet, porumb, lemn), în functie de temperatura centralei, a gazelor arse și cea ambientală.

Cu ajutorul unui cronotermostat ambiental (accesoriu opțional) se poate programa pornirea încălzirii (centralei) la o anumită oră. În perioada de termostatare (intervalul de timp în care casa nu solicită căldură) centrala poate menține arderea prin flacara de veghe cu ajutorul unei cantitați foarte mici de peleți.

Utilizarea peleților pentru automenținere este obligatorie chiar și la funcționarea pe porumb. Opțional, se poate instala un modul de aprindere electrică ce permite stingerea completă și reaprinderea centralei ori de câte ori este nevoie. Și în acest caz, indiferent de combustibilul folosit, aprinderea se face tot cu peleți.

Cere o cotatie gratuit chiar acum de la expertii nostri

Referinte – clienti care si-au montat deja cazane pe biomasa BIOGEN

Iti place acest articol ? Vrem si noi sa stim !
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (90 voturi, media voturilor: 4.70)
Loading...

Ai nevoie de ajutor ?

Contacteaza-ne si iti vom raspunde imediat, echipa noastra este pregatita sa iti raspunda oricarei intrebari sau sesizari.

Contacteaza-ne
Contacteaza-ne

Nume si Prenume *

Judet *

Adresa de email *

Numar de telefon *

Alege ce anume te intereseaza

Mesajul tau:

Verificare antispam - Introdu literele
captcha